TBMM’de kabul edilen kanun teklifi kapsamında kurulan Diyanet Akademisi için 6 bin 200 personel alınacak. 2023-2025 döneminde 2,9 milyar TL bütçe ayrılan akademide üç yıl çalışana memurluk hakkı tanınacak.

Diyanet’in ordusu daha da büyüyecek

Mustafa BİLDİRCİN

Diyanet İşleri Başkanlığı bünyesinde kurulan Diyanet Akademisi’ne yönelik personel alımı için ilk ilan Resmi Gazete’de yayımlandı. Akademi için alınacak personelin taşra teşkilatlarında görevlendirileceği bildirildi. Toplam 120 bini aşan personeli ile dev bir orduya dönüşen Diyanet İşleri Başkanlığı’na yeni alınacak personel sayısı ise 6 bin 200 ile ifade edildi.

6 BİN 200 İSTİHDAM

Başkanlıkça yayımlanan ilana göre, Diyanet Akademisi için 300’ü müezzin-kayyım, bin 300’ü Kuran kursu öğreticisi, 4 bin 600’ü ise imam olmak üzere toplam 6 bin 200 kişi istihdam edilecek. İlana, kontenjanın üç katı kadar aday başvurabilecek. KPSS puan sırası esas alınarak yapılacak başvuruların ardından Türkiye genelindeki 24 ilde sözlü sınav gerçekleştirilecek.

GİDERLER DİYANET’TEN

Diyanet’in sözlü sınavında başarılı olan kişiler, Diyanet Akademisi bünyesinde mesleki eğitime alınacak. Eğitimdeki adayların sağlık giderleri ve ihtiyaçları başkanlık bütçesinden karşılanacak, adaylara harçlık ödenecek. Erkek adayların askerlik hizmetleri, eğitim süreleri boyunca ertelenecek. Eğitimin sonunda başarılı bulunan adaylar ile sözleşme imzalanacak. Diyanet Akademisi bünyesine katılanlara üç yılın ardından memurluğa geçiş hakkı tanınacak.

***

DEV BÜTÇE YETMİYOR

Merkezi bütçeden hemen her yıl devasa pay alan Diyanet İşleri Başkanlığı’nın yıllık bütçesinin yüzde 96’sı, personele harcanıyor. Başkanlık, “Personel masrafı çıkarıldıktan sonra elde kalan” bütçesinden hemen her yıl şikâyet ediyor. Diyanet’in 2023 yılında, 35,9 milyar TL harcaması öngörülüyor.