Diyanet’in “İftarı Beklerken” yayınının ihalesi 485 bin TL’ye “Son Yapım Medya” firmasına gitti. “Sahur Bereketi” programının ihalesi de aynı firmaya verildi.

Diyanet’in ‘pazarlık’ oyunu

Yaren ÇOLAK

Diyanet İşleri Başkanlığı’nın “pazarlık” usulü ihalesi belli oldu.

Diyanet’in, ramazan ayında Dolmabahçe Camii önüne bağlanan tekneden yaptığı, “İftarı Beklerken” canlı yayın ihalesinin sonucu, 4 ay sonra açıklandı. “Pazarlık” usulüne göre, davet edilen firmaların katıldığı ihale, 485 bin TL’ye “Son Yapım Medya” firmasına verildi. Yine ramazan ayında, Ayasofya’dan yapılan “Sahur Bereketi” adlı programın canlı yayın ihalesi de, “pazarlık” usulüne göre, 635 bin TL’ye aynı firmaya verildiği ortaya çıktı.

Diyanet İşleri Başkanlığı Dini Yayınlar Genel Müdürlüğü’nün 5 Nisan tarihinde, “pazarlık” usulüne göre yaptığı, iki canlı yayın program ihalesinin sonucu, ihale sözleşmelerinin imzalanmasından dört ay sonra açıklandı.

Sözleşmeler imzalandıktan sonra, ihale sonucunun bu kadar uzun süre açıklanmaması dikkat çekerken, ihalelerin “pazarlık” usulüne göre yapılmış olması da önemli. Zira “pazarlık” usulüne göre ihale yapılabilmesi için, “İdare tarafından önceden öngörülemeyen olayların ortaya çıkması üzerine ihalenin ivedi olarak yapılmasının zorunlu olması” durumunun ortaya çıkması gerek. Ramazan ayı için, ne gibi önceden öngörülemeyen bir durumun ortaya çıktığı ise belli değil. Söz konusu ihalelerin biri “2021 Yılı Ramazan Ayı Boyunca İstanbul’da Dolmabahçe Camii Önündeki Limanda Gerçekleştirilecek İftarı Beklerken Adlı Programın Canlı Yayın, Işık, Ses, Ekip ve Ekipman Hizmet Alım İşi” adı ile açılmıştı.

Diğer ihale ise “2021 Yılı Ramazan Ayı Boyunca İstanbul Ayasofya-İ Kebir Camii’nden Gerçekleştirilecek Sahur Bereketi Adlı Programın Canlı Yayın, Işık, Ses Ekip ve Ekipman Hizmet Alım İhalesi” adıyla açılmıştı. Her iki ihaleyi de “Son Yapım Medya Prodüksiyon Hizmetleri Tic. Ltd.” isimli şirket aldı. İlk ihalenin bedeli 485 bin TL, ikinci ihalenin bedeli ise 635 bin TL olarak ihale sonuç ilanına yansıdı. Diyanet, her iki ihale için söz konusu firma ile 13 Nisan tarihinde sözleşme imzalamasına karşın, ihale sonuçları 5 Ağustos 2021 tarihinde açıklandı. “Son Yapım” firması Tuncay Özkan’a ait ve merkezi Yeni İstanbul Havalimanı’na yakın bir bölgede bulunuyor.

Diyanet İşleri Başkanlığı’nın Dolmabahçe Camii önüne bağlanan tekneden yapılan iftar canlı yayın programı “İsraf günah değil mi” ifadeleriyle eleştirilmişti. Eleştirilerin sosyal medyada da yankı bulması üzerin Diyanet İşleri Başkanlığı kendi internet sitesinden 7 Mayıs tarihinde yazılı bir açıklama yapmıştı.

Açıklamada şöyle denilmişti: “İftarı Beklerken’ adlı programla ilgili medyada çıkan haberlere ilişkin aşağıdaki açıklamanın yapılmasına ihtiyaç duyulmuştur. ‘İftarı Beklerken’ adlı programımızın yayınlandığı mekân, hayırsever bir vatandaşımızın sağladığı imkânla hazırlanmış olup, Diyanet İşleri Başkanlığı ve Vakıf Medya A.Ş. tarafından söz konusu yere herhangi bir ödeme de yapılmamıştır.” Diyanet, canlı yayın yapılan gezinti teknesi için bir ödeme yapılmadığını belirtirken, canlı yayın için bir ödeme yapılıp yapılmadığına değinmemişti.