Diyanet İşleri, parasını bu kez de baskıya akıttı

Mustafa BİLDİRCİN

Matbaa harcaması hemen her yıl 10 milyon TL’ye dayanan Diyanet İşleri Başkanlığı, 2021 yılının bitimine kısa bir zaman kala yüksek maliyetli bir kitap basım anlaşması daha yaptı.

İdare, ‘kolay okumayı sağlayan’ özel karakterler kullanılmasını istediği 110 bin adet Kuran için kesenin ağzını açtı. Kitapların basım ihalesi, Diyanet’in Ankara Bilkent’te bulunan merkezinde gerçekleştirildi.

Dini Yayınlar Döner Sermaye İşletmesi tarafından 14 Ekim’de düzenlenen ihaleye, kurumun özel talepleri nedeniyle yalnızca bir şirket teklif verebildi. Başak Matbaacılık isimli şirket ile 5 Kasım’da sözleşme imzalandı. Sonuç ilanı önceki gün yayımlanan ihalenin Diyanet’e maliyeti 3 milyon 535 bin TL oldu. İhale kapsamında 20 bin adet rahle boy, 50 bin adet orta boy, 30 bin adet ise hafız boy Kuran bastırılacağı belirtildi.

Diyanet’in siparişinde, ‘Almanca Kuran-ı Kerim’ detayı dikkat çekti. İdare, orta boy olmak üzere 10 bin adet de Almanca Kuran siparişi verdi. Böylelikle ihale kapsamında bastırılacak kitap sayısı 110 bin olarak belirlendi. Bu yıl içinde bastırdığı kitapların toplam maliyeti 10 milyon TL’ye dayanan Diyanet’in kasasından 2020 Ocak-Ekim döneminde aralarında, ‘Geçmişten Günümüze Hurafeler’in de aralarında olduğu toplam 600 bin kitap için 12 milyon TL çıktı.