SOL Hukuk ve Önce Çocuklar ve Kadınlar Derneği, BirGün’ün gündeme getirdiği Diyanet’in, “Depremzede çocuklar evlat edinebilir mi?” sorusuna verilen yanıt nedeniyle suç duyurusunda bulundu. Laiklik ve Türk Medeni Kanuna aykırı olduğu belirtilen yanıt nedeniyle Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş’ın, “Kanunlara uymamaya tahrik” ve “Görevi kötüye kullanmak” suçlarından cezalandırılması talep edildi.

Diyanet ve Ali Erbaş hakkında suç duyurusu
Fotoğraf: AA

Mustafa BİLDİRCİN

Önce Çocuklar ve Kadınlar Derneği, BirGün’ün gündeme getirdiği Diyanet’in "Depremzede çocuklar evlat edinilebilir mi?" sorusuna verilen yanıt nedeniyle “Kanunlara Uymamaya Tahrik” gerekçesiyle duyurusunda bulundu. Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, Diyanet İşleri Başkanlığı ve “Tespit edilecek tüm şüpheliler” hakkında yapılan suç duyurusu kapsamında şüpheliler hakkında kamu davası açılması talep edildi.

Suç duyurusu dilekçesinde, Diyanet İşleri Başkanlığı’nın Türk Medeni Kanunu’nun emredici hükümlerine aykırı davranmayı öğütlediği belirtildi. Başkanlığın açıklamasının internet sitesinden yayımlanması ile “Halkın basın yayın yolu ile kanunlara uymamaya alenen tahrik edildiği” ifade edilerek şüphelilerin Kanunlara Uymamaya Tahrik suçundan cezalandırılması talep edildi.

SOL HUKUK’TAN SUÇ DUYURUSU

SOL Hukuk’un suç duyurusunda ise Diyanet İşleri Ali Erbaş’ın, “Görevi kötüye kullandığı” kaydedildi. Suç duyurusu dilekçesinde Din İşleri Yüksek Kurulu üyeleri ile Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş ve Din İşleri Yüksek Kurulu Başkanı Abdurrahman Haçkalı’ya, “Şüpheli” sıfatıyla yer verildi.

MEDENİ KANUN VURGUSU

SOL Hukuk’un suç duyurusu dilekçesinde özetle şu ifadeler kullanıldı:

“Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu tarafından evlat edinmeye dair soruya verilen cevap ile evlat edinilenle evlatlık arasında evlenme engeli doğmadığı iddia edilmektedir. Oysa Diyanet İşleri Başkanlığı’nın da tabi olduğu Türk Medeni Kanunu (TMK)’na göre evlat edinilen haklar ve hukuki ilişkiler bağlamında öz evlatla aynı statüdedir. TMK m. 282’ye göre soy bağı evlat edinme yoluyla kurulmaktadır. TMK m. 500’e göre evlatlık tıpkı öz çocukları gibi evlat edinenin mirasçısı olur. Ayrıca evlatlığın kendi ailesindeki mirasçılığı da devam eder. Evlat edinen ve akrabaları evlatlığa mirasçı olamazlar. TMK m. 129’a göre ise evlat edinen ile evlatlık ve onun çocukları arasında evlenme yasaktır. Tüm bu yasal hükümler gereği evlat edinilen ile evlat edinen arasında miras ilişkisi olduğu gibi evlenme yasağı vardır.

GÖREVİ KÖTÜYE KULLANMAK

Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’nın 2. maddesine göre Türkiye Cumhuriyeti, laik bir hukuk devletidir. Diyanet İşleri Başkanlığı, Anayasa’nın 136. maddesine göre “Genel idare içinde yer alan Diyanet İşleri Başkanlığı, laiklik ilkesi doğrultusunda, bütün siyasi görüş ve düşünüşlerin dışında kalarak ve milletçe dayanışma ve bütünleşmeyi amaç edinerek, özel kanununda gösterilen görevleri yerine getirir.” Bu nedenle Diyanet’in öncelikle laiklik ilkesi doğrultusunda başta Türk Medeni Kanunu olmak üzere Türkiye’nin tarafı olduğu uluslararası insan ve çocuk hakları sözleşmeleri gereği “çocuğun üstün yararı” ilkesi aleyhine verdiği fetva niteliğindeki görüş suç ihtiva etmekte, çocuk istismarının önünü açmaktadır. Bu anlamda başta Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş olmak üzere Din İşleri Yüksek Kurulu üyelerinin her birisi şüpheli statüsünde olup, görevlerini kötüye kullanmaktadırlar.”