Diyanet’te yurtdışı görevlendirmeleri nedeniyle başlayan tartışmaya deprem bölgesinde görev yapan din görevlilerinin de dahil olduğu öğrenildi. Yüksek harcırah ile yurtdışı görevlendirmelerinden rahatsız olan imam ve müftülerin, “Bize Allah rızası, kendileri için dolar aşkı” sözleriyle tepki gösterdiği ileri sürüldü.

Diyanet’teki “harcırah” rahatsızlığında yeni perde:  “Bize Allah rızası, kendilerine dolar aşkı”
Fotoğraf: AA

Mustafa BİLDİRCİN

Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş’a yakınlığıyla bilinen çok sayıda ismin ramazan nedeniyle yurtdışında görevlendirilmesinin kurum içinde yarattığı huzursuzluk, farklı bir boyuta taşındı. 6 Şubat’ta yaşanan depremlerden etkilenen kentlere gönüllü giden Diyanet şoförlerinin, “Harcırah” tepkisine imam ve müftülerin de katıldığı belirtildi.

Başkanlık kaynaklarından edinilen bilgiye göre, depremden etkilenen kentlerde görev yapan din görevlileri, “Tüm sorumluluğu bizlere yıkıp, kendileri yurtdışına gittiler” sözleriyle tepki gösterdi.

6 Şubat’ta Kahramanmaraş merkezli yaşanan ve 11 kenti etkileyen depremlerin ardından çok sayıda imam ve müftü, deprem bölgesinde görevlendirildi. İmam ve müftülerin, depremlerde yaşamını yitiren yurttaşların defin işlemleriyle ilgilendiği, yardım çalışmalarında görev aldığı bildirildi.

MASA BAŞINDAN TALİMAT

Müftü ve imamlara öte yandan, “Depremde yaşamını yitirenlerin ailelerini teskin edin” talimatı verildiği de öne sürülürken ağır görevler altında zorlanan din görevlilerinin, “Yurtdışında vaaz” görevlendirmelerinin ardından adeta kazan kaldırdığı iddia edildi. Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş’a yakın isimlerin de aralarında olduğu 31 kişinin Dolar ve Euro ile harcırah verilerek yurtdışına gönderilmesine tepki gösteren din görevlilerinin, “Cenazeleri bize yıkattılar, masa başından, ‘Aileleri teskin edin’ talimatı verdiler. Kendileri ise dolar ile harcırah alarak yurtdışına gittiler” dediği kaydedildi.