“Diyarbakır Cezaevi Gerçekleri Araştırma ve Adalet Komisyonu”, AKP çevreleri tarafından okula dönüştürüleceği dillendirilen Diyarbakır...

“Diyarbakır Cezaevi Gerçekleri Araştırma ve Adalet Komisyonu”, AKP çevreleri tarafından okula dönüştürüleceği dillendirilen Diyarbakır Cezaevi’nin “İnsan Hakları Müzesi” olması için imza kampanyası başlattı. Komisyon üyeleri arasında Ayşe Berktay, Celalettin Can, Ergin Cinmen, Erdoğan Çalak, Tarık Ziya Ekinci, Aydın Erdoğan, Hasan Erkul, Şebnem Korur Fincancı, Mehmet Güç, Gencay Gürsoy, Şebnem İşigüzel, Erol Katırcıoğlu, Baskın Oran, Yavuz Önen, Murat Paker, Nihal Saban, Mustafa Sütlaş, Nimet Tanrıkulu, Celal Başlangıç, Turgut Tarhanlı, Mebuse Tekay, Nazan Üstündağ, Feyyaz Yaman, Tahsin Yeşildere ve Ragıp Zarakolu gibi isimlerin bulunuyor. Kampanyaya internet üzerinden www.yurttas.tv adresinden imza verilebiliyor. Destek imzalarının sayısı 1,250’yi geçmiş durumda.
Ahmet İnsel, Ali Bayramoğlu, Ferhat Kentel, Feride Çiçekoğlu, Fikret Başkaya, Gülten Kaya, Halil Berktay, Levent Köker, Mete Çubukçu, Mithat Sancar, Murat Belge, Ömer Laçiner, Ömer Marda, Soli Özel, Şeyhmus Diken, Tanıl Bora ve Zeynep Tanbay gibi isimlerin de destek verdiği kampanya çağrı metninde, “Hakikatlerimizle yüzleşme konusunda Diyarbakır Cezaevi’nin özel ve kritik bir önemi vardır. Toplumsal barış ve adalet istiyorsak, yakın tarihimizin böylesi karanlık sayfalarının bütün ayrıntılarını resmi hakikat komisyonlarıyla ortaya sermeli, sorumluları tesbit etmeli, bu bilgiyi toplumsallaştırmalı, mağdurlardan resmen özür dileyerek onları onurlandırmalı ve “bir daha asla” diyebilmek için kötülüğün sembolü haline gelmiş olan yerleri koruyarak iyiliğin sembolü haline dönüştürebilmeliyiz” denildi.
ESKİ TUTUKLULAR DESTEK VERİYOR
Diyarbakır 5. No’lu Cezaevi’nin İnsan Hakları Müzesi’ne dönüştürülmesi talebine, işkence ve insanlık dışı uygulamaların en yoğun olarak uygulandığı 1981-1984 yılları arasında Diyarbakır Cezaevi’nde bulunan mahkumlar da destek veriyor. Kampanya çağrı metninde “Diyarbakır Cezaevi Gerçekleri Araştırma ve Adalet Komisyonu”nun şimdiye kadar ulaştığı ve tanıklıklarına başvurduğu 432 eski tutuklu ve tutuklu yakınının da imzası bulunuyor.