5. Diyarbakır Kültür ve Sanat Festivali bünyesinde gerçekleştirilen "Ortadoğu'da Barış ve Halkların Barış Hakkı" başlıklı üç günlük konferans önceki gün yayınlanan bir ortak bildiriyle sona erdi. Türk

Hamza Aktan

5. Diyarbakır Kültür ve Sanat Festivali bünyesinde gerçekleştirilen "Ortadoğu'da Barış ve Halkların Barış Hakkı" başlıklı üç günlük konferans önceki gün yayınlanan bir ortak bildiriyle sona erdi. Türkiye, Ortadoğu ve Avrupa'dan gelen çok sayıda akademisyen, gazeteci ve siyasetçinin konuşmalar yaptığı konferansın sonuç bildirgesinde son günlerde yoğunlaşan çatışmaların bir an önce durdurulması ve kalıcı bir barış ortamına geçilmesi talebine yer verildi.

KÜRT SORUNU

Filistin ve Kürt sorunlarının birlikte tartışıldığı konferansın sonuç bildirgesinde özellikle Kürt sorununun çözümüne yönelik öneriler şöyle:
- Tekrar başlayan ve artış eğilimi gösteren çatışmalar ivedilikle son bulmalı.
-Kürt sorunu şiddet dışı araçlarla ve demokratik açılımlarla çözülmeli.
- Çatışan tarafların dışında mutlaka "3. Ses" olarak kabul gören bir oluşum; sorunun sadece barışçıl yöntemlerle çözümünü öngören bir hareket hayata geçirilmeli.
- Anayasa ve yasal mevzuat Kürt kimliğini tanımadığı için, yasal mevzuat bir bütün olarak ulusal üstü belgelere uyarlanmalı ve etnik kökene dayalı olmayan yurttaşlık bağına dayandırılmalı.
- Ortadoğu'da barışın tesisi, çatışmalı sürecin sonlanması ve sorunların nihai barışla çözümlenmesinden geçiyor.

'KÜRT SORUNU ANKARA'DA ÇÖZÜLEBİLİR'

"Birlikte Yaşamak; ya sen ya ben değil, hem,sen hem ben" başlıklı bir konuşma yapan eski DEP milletvekillerinden ve Demokratik Toplum Hareketi öncülerinden Orhan Doğan, Avrupa Birliği Türkiye Büyükelçisi Hansjörg Krestchmer'in kendileriyle ilgili söylediği "PKK ile ilişkilerini kessinler" yollu açıklamasına yanıt verdi. Doğan, AB'nin Kürt sorununa olan yaklaşımının sorunlu olduğunu belirterek "Krestchmer nasıl oluyor da İspanya hükümetinin ETA ile görüşmesine ses çıkarmıyor da, bizim PKK ile ilişkimizi yadırgıyor" dedi. "Kürt sorunu Brüksel, Washington veya bir başka yerde değil, ancak Ankara'da çözülebilir" diyen Doğan, Kürtlerle Türkler arasında hala yeterli bir empati düzeyinin de oluşmadığını söyledi. Orhan Doğan, son günlerde yoğunlaşan çatışmalara dair kaygısını da dile getirerek "2003-2004 arasında sadece 5 insan yaşamını yitirirken, son bir yılda 207 insan çatışmalarda hayatını kaybetti" bilgisini verdi.

Konferansta konuşan gazeteci Cengiz Çandar da, Amerika'nın son yıllardaki müdahalelerinin anti demokratik ülkeler için bir tür panzehir rolü gördüğünü belirtip "ABD bütün emperyalist yanına rağmen dünyada değişimci bir rol oynuyor" dedi. Çandar, Kürtler'in Ortadoğu'daki değişimin dinamosu olduğunu savunarak "Ortadoğu'da gelecek Kürtlere göz yumuyor" ifadesi kullandı. "Kürt Medyasının Sorunun Çözümüne Katkıları" başlıklı sunumunu yapan gazeteci Ragıp Duran Çandar ise Çandar'ın sözlerine tepki göstererek, özellikle Diyarbakır gibi savaşın derin yaralara yol açtığı bir kentte savaşı yüceltmenin anlamsız olduğunu söyledi.

KİMLER KATILDI?

Festivalin konuşmacıları arasında eski DEP milletvekillerinden Orhan Doğan, Avrupa Parlamentosu milletvekillerinden Feleknas Uca, eski milletvekili Tarık Ziya Ekinci, ÖDP Genel Başkan Yardımcısı Hakan Tahmaz, TMMOB Genel Başkanı Mehmet Soğancı, Mazlum-Der Genel Başkanı Ayhan Bilgen, DEHAP Genel Bşk. Yrd. Osman Özçelik, gazeteciler Cengiz Çandar, Ragıp Duran, Faik Bulut; akademisyenler Şahin Alpay, Nazan Üstündağ, Mithat Sancar, Büşra Ersanlı, Hüseyin Hatemi gibi isimler vardı. Konferansın yabancı konukları arasında da; İngiltere Yeşiller Partisi YK Üyesi Margaret Wright, Fransa Barış Hareketinden Nadia Idjouedines, Fransa-Kürt Dostluk Derneği Başkanı André Metayer, CIMADE Bölge Temsilcisi Jean Paul Nunez vardı. Eski DEP milletvekilleri Leyla Zana ve Selim Sadak da dinleyiciler arasındaydı.