Diyarbakır Kadın Kapalı Cezaevi'nde, tutuklulara verilen disiplin cezası iptal edildi
Fotoğraf: MA

Haber Merkezi

Diyarbakır Kadın Kapalı Cezaevi'ndeki baskı ve hak ihlallerine karşı uyarı amaçlı 12 Eylül'de açlık grevi başlatan ve aralarında gazeteciler Safiye Alağaş, Neşe Toprak, Remziye Temel ile Elif Üngür'ün de bulunduğu 36 kadın tutukluya, diğer tutuklulara “kötü örnek” oldukları iddiasıyla verilen disiplin cezası iptal edildi.

5 günlük eyleme dair sundukları dilekçelerin ardından greve giren kadın tutuklular, 1 ay süreyle ücret karşılığı çalışılan işten yoksun bırakılma kararı verdi. Verilen cezaya karşı avukatlar Diyarbakır İnfaz Hakimliği’ne itirazda bulundu. Kadınlar, yasal bir hak çerçevesinde açlık grevini başlattıklarını belirtti.

Avukat Adile Salman da, “Hakimliğinizin 2022/14486 Esas sayılı dosyasında Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) kararları esas alınarak ifade özgürlüğü kapsamında değerlendirilmiş ve itirazlar kabul edilmiş olup; aynı olay çerçevesinde müvekkiller de ifade özgürlüğü kapsamında yasal haklarını kullanarak açlık grevine girmişlerdir. Bu husus nazara alınarak itirazımızın kabulü ile müvekkiller hakkındaki ceza verme kararının iptaline karar verilmesini talep ederiz” dedi. Savcı ise, kararın yerinde olduğunu savunarak, itirazın reddini istedi.

Karara yapılan itirazı değerlendiren İnfaz Hakimliği, Anayasa Mahkemesi’nin açlık grevlerine ilişkin Mehmet Ayata ve Nasrulllah Kuran kararlarına işaret ederek, açlık grevinin düşünce ve ifade özgürlüğü kapsamında olduğuna kanaat getirdi. Hakimlik, cezaevi yönetiminin verdiği disiplin cezasını iptal etti.