Pandemide evde geçen süre boyunca artan kontrolsüz yeme davranışları fazla kilolara sebep oldu. Diyetisyen Eser Özcan, alınan kiloları vermenin püf noktalarını “Öğün saati belli olsun, hareketinizi artırın” sözleriyle anlattı.

Diyetisyen Eser Özcan anlattı: Kilo vermenin  8 püf noktası

Dilara ŞİMŞEK

Tüm dünyayı etkisi altına alan Covid-19 pandemisi psikolojik durumumuzu, fiziksel aktivite ve beslenme alışkanlıklarımızı önemli ölçüde etkiledi. Bu süreçte evde geçirilen vakit çoğaldı. Evde yapılacak aktivitelerin kısıtlı olması ve pandeminin getirdiği stres ile kontrolsüz yeme davranışları arttı, sağlıksız beslenme alışkanlıkları kazanıldı. Buna bağlı olarak da kilo artışı yaşandı. Ipsos’un ‘Koronavirüs Salgını ve Toplum’ araştırmasına göre de toplumun yüzde 60’ı pandemide kilo aldı. ‘Dışarıda spor yaptınız mı?’ sorusuna ise katılımcıların yüzde 76’sı ‘hayır’ cevabını verdi. Hâl böyle olunca şimdi akıllarda tek bir soru var: Aldığım kiloları nasıl vereceğim?


“Bağışıklığı desteklemek için ‘fazla yemek’ değil, ‘yeterli ve dengeli beslenmek’ gerekir” diyen Diyetisyen Eser Özcan, beslenme alışkanlıklarında ve yaşam tarzında yapılacak değişikliklerle hem bağışıklık sistemi güçlendirilebilir hem de kilo verilebileceğini kaydetti.

Diyetisyen Eser Özcan, pandemi ile alınan kiloları vermenin 8 önemli noktasını anlattı:

Öğün saatleri

Kilo artışının en önemli sebeplerinden biri düzensiz beslenmek. Metabolizmanızı düzene sokmak için her gün aynı saatte öğün yapmaya çalışın. İlla 6 öğün yapmanıza gerek yok ama en az 2 ana öğün yapmalısınız.

Lifli besin tüketin

Sürekli acıktığını düşünenler için lif çok önemli. Uzun süreli tokluk için lif kaynaklarına her öğünde yer vermelisiniz. Başlıca lif kaynakları; salatalar, sebze yemekleri, kurubaklagiller, kuruyemişler, meyvelerdir.

İnternet diyeti

Kesinlikle internette gördüğünüz diyetleri uygulamaya çalışmayın. Size özel hazırlanmamış bir program sağlığınıza daha fazla zarar verebilir. Sağlığınızı ve bağışıklığınızı önemseyin ve mutlaka bir diyetisyen desteği alın.

Hareketinizi artırın

Masabaşı veya vardiyalı çalışanların en büyük sorunu hareketsizlik. Molalarda kısa yürüyüşler yapın, merdiven inip çıkın. İşe yürüyerek gitmeyi deneyin. Evde spor yapmayı veya salona gidip destek almayı deneyin.

Su içmeyi unutmayın

Çay, kahve, kola gibi sıvıları içmekten suyu unutanlar var. Veya susuzluğunu açlık sananlar var. Bunlar ciddi bir sorun. Suyu düzenli içmediğinizde kabızlık, ödem gibi sorunlar başlayabilir, yağ yakımı yavaşlayabilir.

Proteinli kahvaltı

Günün en çok atlanan öğünü kahvaltı diyebilirim. Kahvaltı yapın derken poğaça yemekten bahsetmiyorum. Yumurta, peynir, süt gibi proteinleri mutlaka tüketmelisiniz. Deneyin, daha kolay kilo verdiğinizi göreceksiniz.

Meyvelere dikkat

Meyveler, vitamin ve lif deposu olsalar da sınırsız tüketilmemeli. . Tabak tabak meyve yemeyin, tek seferde 1 avuç kadar meyve yeterlidir. Karaciğer yağlanması veya karın yağlanması yaşamak istemiyorsanız gece meyve tüketmeyin.

Gece açlığı önemli

Özellikle akşam yemeğinden sonra ağır yemekler, fastfood, abur cubur yemek yağlanmanızın en büyük sebebi olabilir. Gece ara öğün yapmadığınızda daha kolay kilo verdiğinizi, hafif uyuyup hafif uyandığınızı fark edeceksiniz.