Doç. Dr. Judith Hubbard, depremle ilgili görüşlerini yanlış aktardığını belirterek Anadolu Ajansı'na tepki gösterdi. Hubbard, "Bir hükümetin yanıltıcı bir anlatıyı desteklemek için sözlerimi kötüye kullanabileceği fikri yeni ve dehşet verici. Deprem kaçınılmazdı. Felaketin boyutu kaçınılmaz değildi" dedi.

Doç. Dr. Hubbard, AA'nın haberine tepki gösterdi: Deprem kaçınılmazdı, felaketin boyutu değil

New York'taki Cornell Üniversitesi Jeoloji bölümünde deprem araştırmaları yapan Doç. Dr. Judith Hubbard, Kahramanmaraş merkezli depremler ile ilgili kendisinden görüş alan Anadolu Ajansı'nın (AA) haberi servis etme şekline tepki gösterdi.

Hubbard, 10 Şubat'ta AA'ya depremlere ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

AA'nın aktardığına göre 20 yıldır dünyanın çeşitli bölgelerindeki depremleri araştırdığını belirten Hubbard, Türkiye'nin güneyinde yaşanan depremlerin, "meydana gelen birçok depremden daha karmaşık" olduğunu söyleyerek "Pek çok farklı fay kopmuş gibi görünüyor ve sonra herkesin dikkatini çektiğini düşündüğüm şey, mutlak yıkım" dedi.

ABD'li akademisyen, "Binaların yıkılışının görüntüleri o kadar trajik ki... Ve bu, eski depremlere göre çok benzersiz kalıyor. Dolayısıyla yıkımın boyutu ile yıkımın görünürlüğünün birleşimi gerçekten ama gerçekten şoke edici" diye konuştu.

Hubbard, 7.8'lik depremlerin sık sık görüldüğünü ve Türkiye'de de bu büyüklükte depremlerin daha önce olduğunu belirterek "Ancak aynı fay üzerinde ve kırılan Doğu Anadolu fay sisteminde bu büyüklükte bir deprem meydana gelmedi" ifadelerini kullandı.

"FELAKETİN BOYUTU KAÇINILMAZ DEĞİLDİ"

Doç. Dr. Judith Hubbard, depremle ilgili görüşlerinin yer aldığı haberde, açıklamalarının yanlış aktarıldığını belirterek tepki gösterdi.

Hazırlanan görselde depremlerle ilgili değerlendirmesi “Bu depremin olağan dışı olduğunu düşünebilirsiniz. Çünkü 7.8 ölçeğinde bir büyüklük, bu fay sistemi üzerinde daha önce tespit edilenlerin hepsinden daha büyüktür” ifadeleriyle aktarılan Hubbard, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, şunları kaydetti:

"Bir deprem bilimci olarak, insanların söylediklerimi yanlış anlamasına alışkınım; daha iyisini yapmak benim sorumluluğum. Ancak bir hükümetin yanıltıcı bir anlatıyı desteklemek için sözlerimi kötüye kullanabileceği fikri yeni ve dehşet verici. Deprem kaçınılmazdı. Felaketin boyutu kaçınılmaz değildi."