İktidarın, rant uğruna doğayı peşkeş çektiği ‘beşli çete’ye karşı gençler, direniyor: “Doğayı katlettirmeyeceğiz. Her ağacı tek tek savunacağız”

Doğa katliamını gençler durduracak

Ali Eray ÇELİK

AKP iktidarı Cerattepe’den Kaz Dağları’na Kirazlıyayla’dan İkizdere’ye ülkenin dört bir yanında doğayı rant uğruna katlediyor. Maden ocakları, HES, JES gibi katliam projeler halk sağlığı ve doğayı hiçe sayarak hayata geçiriliyor. Yandaşa peşkeş çekilen yaşam alanlarını korumak ise köylülere, yaşam savunucularına ve gençlere kalıyor. Ağacını, suyunu, toprağını ranta kurban etmeyen gençler, katliamın gerçekleştiği her yeri direniş alanına çeviriyor. Genç BirGün’e kendi bölgelerindeki ekolojik mücadeleyi anlatan gençler, “Direne direne kazanacağız” vurgusu yapıyor.

Rize İkizdere’de doğduğunu, büyüdüğünü ve İkizdere’de yaşamak istediğini belirten 23 yaşındaki Ali Baş bölgede taşocağına karşı süren direnişe destek çağrısı yaptı. Baş, “Yıllardır ülkenin belirli yerlerinde bir doğa katliamı var ve en son olarak İkizdere'yi buldular. İkizdere'den sonra başka bir yeri de bulacaklar. Artık tüm bunlara bir dur demek için sesimizi yükseltmeye çalışıyoruz” diye konuştu.

DOĞAMIZ YOK OLMASIN DİYE DİRENİYORUZ

İkizdere’nin önemine dikkat çeken Baş, “Bizim yaşam alanımız bu vadi, geçim kaynaklarımız, her şeyimiz bu vadiye bağlı. Bu yüzden bir direnişe başladık. Bunlardan da öte biz doğamızın yok olmaması için direniyoruz.Sularımız, derelerimiz, şelalelerimiz yok olmasın diye direniyoruz, tüm sebebi bu” dedi.

doga-katliamini-gencler-durduracak-879416-1.
Ali Baş

DİRENİŞİN KARŞISINDA KİMSE DURAMAZ

Artvin Cerattepe’deki direnişi hatırlatan 20 yaşındaki üniversite öğrencisi Ahmet Ulaş Öztürk ise mücadelenin önemine vurgu yaptı. Öztürk, Rant uğruna yedi ayrı bölgeden getirilen devletin çevik kuvveti halkı biber gazıyla, plastik mermiyle yıldırmaya çalıştı. Ancak Cerattepe direnişi sırasında gördüm ki halk bir araya gelerek mücadele ederse karşısında hiçbir kuvvet duramaz” diye konuştu.

doga-katliamini-gencler-durduracak-879417-1.
Ulaş Öztürk


Doğanın şirketlere peşkeş çekildiğini belirten Öztürk, “AKP hükümetinin önde politikalarından biri rant politikasıdır. Bu politikasını Karadeniz bölgesi ağırlıklı olarak Türkiye’nin her yerinde uyguluyor. Atladıkları bir nokta var doğa her zaman kazanır. Örneklerini sellerden, çöken doldurma alanlarından gördük. Gerek Gezi Parkı’nda gerek Cerattepe’de daha nice yerlerden haykırdık siz yokken burada duran ağaçlar siz giderken de burada selam duracaklar”

GELECEĞİ SAVUNMAYI KAZDAĞLARI’NDA ÖĞRENDİM

Kazdağları’ndaki direnişte en ön saflarda yer alan 24 yaşındaki Setenay Çeçem de mücadelenin önemine dikkat çekerek şu ifadeleri kullandı: “Kazdağları’nın ilk eylemini hatırlıyorum, Çanakkale’de gördüğüm en kalabalık eylemdi. Halk havasını, suyunu, toprağını savunmak için oradaydı. O gün dedim işte kazanacağız.” “Her ağaç kesildiğinde yaşlanıyorum, çünkü benden bir nefes çalıyorlar” diyen Çeçem, geleceğini ve gelecek nesilleri savunmayı Kazdağları’nda öğrendiğini belirtti.

doga-katliamini-gencler-durduracak-879418-1.
Setenay Çeçem


TEK TEK HER AĞACI SAVUNACAĞIZ

Ülkenin dört bir yanındaki katlama karşı direnişe destek olacağını kaydeden Çeçem sözlerine şöyle devam etti: “Elimiz nereye değerse hangi direnişe faydamız olursa oralara koşuyoruz. Çünkü karşımızda halkı düşünmeyen bir iktidar ve beşli çete var. Her ağacı tek tek savunmaya devam edeceğiz. Kazdağları, Kirazlıyayla, Artvin, İkizdere, Erbaa, Kayseri ve niceleri. Bu dünya bizim.”

doga-katliamini-gencler-durduracak-879422-1.
Ecrin Karasu


DİRENEREK HER ŞEYİ ÇÖZECEĞİZ

İnsanların toprağını, havasını, suyunu korumanın suç olmadığını söyleyen 17 yaşında ki lise öğrencisi Ecrin Karasu ise Kirazlıyayla’daki direnişi anlattı. “Adaletin olmadığı yerde adalet arıyoruz” diyen Karasu sözlerini şöyle noktaladı: “Kirazlıyayla’da direnmenin yanlış olduğunu düşünmüyorum ama suç sayıldı. Türkiye’nin her yerinde insanlar doğası için mücadele ediyor demek ki ortada bir sorun var bunu halkın birlik içinde direnerek çözebiliriz. AKP, ülkenin doğasını göz göre göre talan parçalıyor, ormanları yakıyor, suları kirletiyor böyle giderse ne temiz su ne ağaç ne orman kalacak.”