Marmara’daki olası depreme karşı yetkililere göreve çağıran yurttaşlar, “Deprem toplanma ve barınma alanlarındaki yağma-talan projelerini derhal durdurulmalarını talep ediyoruz” dedi

Doğa savunucuları olası Marmara depremine karşı yetkilileri göreve çağırdı: "Talan projelerini derhal durdurun"
Fotoğraf: BirGün

HABER MERKEZİ

İstanbul Doğa Savunması üyeleri Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı önünde bir araya gelerek eylem yaptı. Gönüllüler adına konuşan Gülseren Onanç, şu ifadeleri kullandı: “Maraş Depremi’nin yarattığı can kaybı ve hasar, deprem sonrası yaşanan plansızlık ve 23 gün geçtiği halde devam eden barınma sorunu 1999 Gölcük Depremi’nden hiçbir ders alınmadığını gösteriyor. 470 barınma alanından geriye sadece 77 tane kaldı. 393 barınma alanında bugün AVM, otel, rezidanslar yükseliyor. Geriye kalan 77 barınma alanı da hala risk altında. Avrupa Yakası’nın en büyük barınma alanı olan Kemerköy’deki 200 bin metrekare yeşil alan bakanlığınızın ‘rezerv alan’ kararı ile 100 bin metrekare yeşil alan da Eyüp Sultan Belediyesi’nin satışı ile betona boğulmaya başlandı. Aynı şekilde Çekmeköy’deki Anadolu Yakası’nın en büyük deprem barınma alanları olan park ve askeri arazi de ranta kurban ediliyor. Ayrıca İstanbul’daki eski askeri alanların hepsi birer birer rant projesine dönüştürülüyor.”

YEŞİL ALAN KALMADI

Deprem sonrası yayınlanan OHAL kararnamesi ile orman ve meraların da yapılaşmasının önünün açıldığını söyleyen Onanç “Kent içinde mezarlıklar dışında yeşil alan kalmayınca küçücük parkların yanı sıra, viyadük altı, gökdelen avlusu, benzin istasyonu önü gibi çok riskli yerler toplanma alanı olarak gösteriliyor. Geçtiğimiz hafta deprem riski nedeniyle tahliye edilen 93 okuldan en az 38’i de deprem toplanma alanları arasında yer alıyor. Kaybedecek 1 metrekare yeşil alana bile tahammülümüz yok” diye konuştu. Onanç, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’a da seslenerek “Deprem toplanma ve barınma alanlarındaki yağma-talan projelerini derhal durdurmaya, ormanlardaki tahribata son vermeye davet ediyoruz” diye konuştu.

"ŞEFFAFLIK İSTİYORUZ"

Avcılar Kent Konseyi üyeleri de Avcılar'daki Deprem Anıtı önünde toplanarak eylem yaptı.Olası İstanbul depreminde en fazla etkilenecek ilçenin Avcılar olacağına dikkat çeken konsey üyeleri adına açıklama yapan Turgay Halisçelik, “Yapıların denetimi ne kadar doğru yapılıyor, kentsel dönüşüm sonrası yapılan yeni binalarda oturmak ne kadar güvenli? Merkezi ve yerel yönetimler ile ilgili kurumların bu çalışmaları daha dikkatli ve şeffaf yapmasını istiyoruz” dedi.