Bornova Belediyesi’nin desteğiyle 2 yılı aşkın süredir Yaka Mahallesi’ndeki 20 dönümlük tarım arazisinde gönüllüler tarafından doğayla bütünleşik tarım metotlarının uygulandığı Doğal Tarım Çitliği, UNDP desteğiyle Türkiye’ye örnek olacak bir proje haline gelmeyi hedefliyor.

Doğal tarım kadın emeği ile büyüyor

BirGün EGE

Bornova Belediyesi’nin Yaka Mahallesi’ndeki atıl tarım arazisinde faaliyetlerine devam eden Doğal Tarım Çiftliği, Birleşmiş Milletler Kalkınma Ajansı (UNDP) tarafından verilen sosyal inovasyon desteğine başvuran 422 proje arasında 3’üncü aşamaya geçmeye hak kazanan 69 proje arasında yer aldı. Doğal Tarım Çiftliği gönülleri UNDP’den almayı hedefledikleri finansal destekle çiftliği bir sosyal merkeze dönüştürerek yerel yönetimler ve tarım gönüllüleri arasındaki iş birliklerine örnek olmak istiyor.

Bornova Belediyesi’nin desteğiyle 2 yılı aşkın süredir Yaka Mahallesi’ndeki 20 dönümlük tarım arazisinde gönüllüler tarafından doğayla bütünleşik tarım metotlarının uygulandığı Doğal Tarım Çitliği, UNDP desteğiyle Türkiye’ye örnek olacak bir proje haline gelmeyi hedefliyor. Talep edilen desteğin sağlanması durumunda kurulacak olan tesislerde bir yandan üretilen ürünler kurutulurken diğer yandan doğal damıtma işlemleri uygulanarak alternatif tarım yöntemiyle verimlilikte artış sağlanacak. Elde edilecek farklı nitelikte ürünlerle ihtiyaç sahiplerine sağlıklı gıda ulaştırmayı hedefleyen gönüllüler tüm Türkiye’ye örnek olacak nitelikte bir sosyal projeye imza atacak.

“DOĞAL TARIM ÇİFTLİĞİ SOSYAL DENEY NİTELİĞİ TAŞIYOR”

Doğal Tarım Çiftliği’nin Bornova’nın gurur kaynağı olduğunu ifade eden Bornova Belediye Başkan Yardımcısı Barbaros Taşer, “Türkiye’de bir ilki gerçekleştirerek gönüllü vatandaşlarımızla birlikte faaliyete geçirdiğimiz Doğal Tarım Çiftliği, artık uluslararası alanda da dikkat çekmeye başladı. Burada doğal tarımın hangi koşullarda gerçekleştirilebileceğine yönelik önemli bir deney gerçekleştiriliyor. Bu vesileyle buraya emek veren tüm gönüllülerimize teşekkür ediyoruz” diye konuştu.

KADIN EMEĞİNİN GÖRÜNÜR KILINDIĞI BİR ALAN

Tarım gönüllerinden Dicle Dilan Salman, Doğal Tarım Çiftliği’nin hem kuruluşundan bu yana kadınların ön planda olması hem de gönüllüler ile yerel yönetim arasındaki işbirliğinin olumlu sonuçlarını göstermesi açısından önemli bir deneyim olduğunu ifade etti. Kadın emeğinin hiçbir alanda görünür olmadığını söyleyen Salman, “Burası bizlere bir yaşam alanı sağlıyor. Bu nedenle Bornova Belediye Başkanı Dr. Mustafa İduğ’a teşekkür ediyoruz” dedi.