Uzungöl’ün doğal yapısının bozularak havuzlu site görünümü almasının ardından bölgeye yapay göller yapılması kararı alındı. Söz konusu projeler ise doğal yapıyı yine tehdit ediyor

Doğalını bozunca yapaya kaldılar

Trabzon’da, dünyaca ünlü doğa harikası Uzungöl’ün etrafının betonlarla çevrilerek bölgenin havuzlu site görünümüne getirilmesine tepkiler sürerken Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu’ndan enteresan bir açıklama geldi. Eroğlu, bölgede 3 adet yapay göl ve turizm merkezi yapılacağını ifade etti.

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, önceki gün Trabzon’da yaptığı açıklamada “Trabzon'da özellikle muhteşem bir ikinci, üçüncü Uzungöl için hazırlık yaptık. Birlikte karar vereceğiz. Bununla ilgili hatta bir master plan, tabiat turizm master plan ve uygulama eylem planı da hazırlandı ama bunu icraata geçirmek için değerlendirmeler yapacağız” ifadelerini kullandı.

Söz konusu plan için çalışmalar da başlatıldı. Amacın, Körfez ülkelerinden gelen turistlere yeni merkezler sunabilmek olduğunun öğrenildiği proje için Bakanlığa bağlı, Orman Genel Müdürlüğü (OGM), Devlet Su İşleri (DSİ) ile Doğa Koruma ve Milli Parklar (DKMP) Genel Müdürlüğü tarafından çalışma başlatıldı.

Mavi yıldız çiçeği tehlikede
Uzungöl’e alternatif düşünülen turizm merkezi ise Tonya İlçesi’nde bin 300 metre yüksekliğindeki Kadıralak Yaylası geliyor. Her yıl nisan ayında yaylada açan mavi yıldız çiçeği ile maviye bürünen yayla özellikle foto safari meraklılarının akınına uğruyor. 3 bin 570 dekar alana sahip Kadıralak Yaylası, önceki gün Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından Tabiat Parkı ilan edildi. Uzungöl’e alternatif düşünülen yaylalar listesinde Kadıralak yaylasının yanı sıra Hıdırnebi, Kadırga ve Sis Dağı gibi yaylaların da yer aldığı öğrenildi. Karar verilecek yeni turizm merkezlerinde 6 ay ila 1 yıl gibi sürelerde yap-işlet-devret modeli ile yeni tesisler kurulacak, DSİ tarafından ise yaylalarda yapay göller oluşturulacak. Eğer proje tamamlanır ve bahsedilen bölgelere söz konusu tesisler ile yapay göller yapılırsa bölgenin el değmemiş doğası büyük zarar görecek.