Kadıköy Belediyesi’nin ‘Doğaya emek ver’ sloganıyla düzenlediği çevre festivali bu yıl da yoğun katılımla son buldu

‘Doğaya emek verenler’ buluştu

Yaşam ve doğa savunucuları Kadıköy Belediyesi’nin düzenlediği çevre festivalinde ikinci defa bir araya geldi. Bu yılki teması ‘Marmara Denizi’ndeki Kirlilik ve Biyolojik Çeşitlilik’ olan festivale hem İstanbullu yurttaşlar ile çevre örgütlerinin hem de farklı illerdeki çevre örgütlerinin katılımı yoğun oldu. Bergama’dan Ovacık’a, Munzur’dan Yırca’ya kadar çevre mücadelesinde yer alan 68 grup, festival alanında yer aldı. Geçen Perşembe günü Selamiçeşme Özgürlük Parkı’nda başlayan festival dün son buldu.

‘Doğaya emek ver’ sloganı ile düzenlenen festivalde her kurumun kendi mücadelesi ve çalışmaları hakkında bilgi verdiği stantlar yer aldı. Tohum takası, bez torba yapımı, bisiklet sürüşü, peynir atölyesi gibi atölyelerin düzenlendiği festivalde zehirsiz temizlik maddeleri yapımından taş boyama atölyesine, ekşi maya yapımı, kaktüs yetiştiriciliğinden saksıda bostan atölyesine ilginç atölyeler gerçekleştirildi.

İbrahim Kaboğlu’yla çevre hakkı söyleşisi
Her yaştan insanın atölye, sergi, konser gibi etkinliklere katıldığı festivalde deniz kirliliği, madenler, nükleer enerji, beslenme, kentsel dönüşüm gibi doğayla ilgili pek çok konu tartışıldı. Festivalin son günü de KHK ile görevlerinden ihraç edilen anayasa profesörü İbrahim Kaboğlu’nun katılımıyla ‘Çevre Hakkı’ söyleşisi gerçekleştirildi. Bunun yanı sıra, Sağlıklı Yaşam ve Beslenme, Hava Nasıl Buralarda? , İki Pedal Bir Kent, gibi iklim, gıda, Geçmişten Geleceğe Denizlerimiz başlıklı panel ve söyleşiler de yapıldı.

dogaya-emek-verenler-bulustu-471152-1.

Festivale dair konuşan Kadıköy Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu, “İstanbul denizlerle çevrili bir kent. Kirlenmeden dolayı denizlerimizdeki canlılar tehdit altında. Sayıları ve türleri her geçen gün azalıyor. Marmara Denizi geçmişte 200’e yakın canlı türünün yaşadığı bir denizdi. Şu anda sadece 7 çeşit balık türü bulunuyor. Çok fazla bina, gökdelen, alışveriş merkezi yapılmasıyla beraber ısı koridorları oluşuyor; kentin ısısı yükseliyor. Kentin içindeki doğal yeşil alanlar ortadan kalkıyor” dedi. Geçen yıl ilk kez “Kentte Ekolojik Yaşam” ana teması ile düzenlenen festival 20 bin kişiyi ağırlamıştı.