DOĞRUYA
DOĞRU... 

Mustafa Sönmez   (Cumhuriyet):

• Bazı iddialara göre, iç savaş Taraf’ın içine de uzanmış. Medya portalı gazeteciler.com’da yer alan bir haber-yorum şöyle; “ Stratfor belgelerinin yayınının başladığı dönemden itibaren Taraf’ın tepe yöneticisi Yasemin Çongar sırra kadem bastı. Köşesi dördüncü haftaya girerken hala boş…biliyoruz ki Yasemin Çongar’ın, Ahmet Altan’ın son dönemdeki yol haritası ve rotasıyla ilgili ciddi sıkıntıları var.”

Zaman’dan İhsan Dağı , “Durun siz kardeşsiniz” yazısından sonra adeta yalvarıyor, diyor ki, ‘Eski Türkiye’nin zinde güçleri bu manzaraya bakıp sadece keyiflenmiyorlar, aynı zamanda kışkırtıyorlar da. ‘Yiyin birbirinizi’ dediklerini duymuyor musunuz?

O zinde güçlerden yana hiç olmadım, herkes bilir, ama bu manzaranın beni keyiflendirdiğini itiraf etmeliyim. Yiyin birbirinizi…

 

Zülfü Livaneli (Vatan):

• Kaç gündür bunları düşünüyorum. Sivas’taki arkadaşları bir daha yakan “zaman aşımı“ faciası aklıma geliyor. Hepsinin gülen, umutlu, heyecanlı, yurtsever, Türkiye’yi daha güzel bir ülke haline getirme düşüyle esrimiş yüzlerini görüyorum. En değerli evlatlarını bir canavar gibi yiyen sisteme isyan duyguları yükseliyor içimden. Sonra da, başlarına hiçbir şey gelmediği halde ekranlara çıkıp “zulüm gördük“ diyenleri seyrediyorum. İnsanlığımdan, ülkemden, siyasetçilerimden utanıyorum.

 

EĞRİYE
EĞRİ... 

Nazlı Ilıcak (Sabah):

• (…)Besim Tibuk çok haklıydı. Artık, hem darbeler ve postmodern darbeler yargılanıyor, hem de "Ergenekon" başlığı altında, darbe zemini yaratmak için, medya ve sivil toplum kuruluşlarıyla işbirliği yaparak, ülkeyi istikrarsızlığa sürükleme teşebbüsleri. Tabii ki, sadece askeri kışlasına sokmak demokrasi için yeterli bir standart değil. Yasal düzenlemelerle, yeni bir anayasayla, yargı organlarının Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi ilkelerine uygun ve özenli hareket etmesiyle, daha gelişmiş bir demokrasiye doğru yol almamız gerekiyor.

(Bir dönemin meşhur yandaş sloganı demokrasi yandaşlığı darbe karşıtlığı sloganı durulmuşken Nazlı Ilıcak önderliğinde tekrar seslendirilmeye başlanıyor. Neydi bu sloganın anlamı: Ülkede darbeciler ergenkoncular şunlar bunlar var, bunlarla hesağlaşacak bir de AKP var. Çataldan suç aleti üretip basılmamış kitaptan insanları tutuklayanlardan demokrasi beklemek de Nazlı Ilıcak’a özgü olsa gerek.)

 

Hüseyin Gülerce (Zaman):

•Şu anda Ergenekon, üç cephede birden güç toplama hamlesi başlattı. Hrant Dink davası kararına tepki, Sivas katliamı davası kararına tepki ve Nedim Şener ile Ahmet Şık'ın tahliyeleri üzerlerinden kamuoyu oluşturma... Ergenekon'un ne olduğunu, mahkemelerce kabul edilen iddianameden hatırlatalım.

(…)Sivas katliamı için yeniden bir dava açılması gerekirken, faturayı AK Parti'ye kesmeye çalışmak, düpedüz Ergenekon perdelemesi yapmaktır. Demokratikleşme cephesini birbirine düşürme oyunlarına paralel giden bu numaralara karşı aman dikkat...

(Gülerce hedef gösterme ve karalama işine başlamış. Güleryüzlü karalama dedikleri bu olsa gerek. Demokrasi vb kavramlarla hukuksuzluğu teorize etmeye çalışan Gülerce’ye göre Sivas Katliamına ses çıkarmak Hrant’ın katilerinin serbest bırakılmasına tepki göstermek Ergenekonculara yarıyor. Ne denir böylesine bilemiyoruz ama vicdanla açıklayamayacağımız çok açık)