DOĞRUYA
DOĞRU...

Nihal Kemaloğlu (Akşam):
•(...) Ve günümüz Türkiye kapitalizminin ihtiyaçlarına göre sosyal-ekonomik katı hiyerarşiyle örgütlenecek bu toplumsal model 'inançlı ve dindar gençlik' popülist söyleminin ardına gizleniyor....

Böylelikle 4+4+4 yasa teklifi hem iktisadi hem de siyasi- ideolojik hegemonyayı yurt sathında pekiştirip geleceğe taşıyacak kitleselliğin altın formülü aynı zamanda... 

Bilindiği üzere 1980 sonrası cevvaliyetle 'eğitimin özelleştirilmesi' ya da 'paralı eğitimin yaygınlaşması' ile kamuoyu zihninde 'eğitim, bir hak değil bir paralı yatırıma' dönüştürülmüştü... Eğitim tedrici biçimde kamusallığını kaybederken, toplumsal ayrışmanın en keskinleştiği ve kutuplaştığı mekanlar okullar olmuştu.

Melih Aşık (Milliyet):
•(…) O yaştaki çocuk hangi alana yeteneği olduğunu nasıl bilebilir? Bu soruların yanıtı yok. Bu arada diyelim sanat paketini seçti... Müzik ve resim üzerinde yoğunlaşmak istiyor... 81ilin en ücra köşelerine kadar yayılmış binlerce okula müzik ve resim öğretmenini nasıl gönderecek devlet? Binlerce okula keman, piyano, klarnet gibi müzik aletlerini nasıl alacak? Bu konular üzerinde hiç düşünülmediği çok açık... Konuyla ilgili en doğru açıklamayı hatta itirafı iktidar yanlısı yazar Prof. Mümtazer Törköne yaptı: “Bu projenin eğitimle bir alâkası yok. Hükümet din eğitiminin önünü açıyor.”

EĞRİYE
EĞRİ...

Ahmet Hakan (Hürriyet):
•“4+4+4”ün gelinen son aşamasında... Bu iki ders “seçmeli” olarak sisteme giriyor. İlk 4 yılın ardından “geniş bir seçmeli ders havuzu” olacak ve havuzda “Kuran-ı kerim” ve “Arapça” dersleri de yer alacak. Bu süper bir uygulama! Düşünsenize: Hem “isteğe bağlı din eğitimi” meselesi çözüme kavuşuyor, hem de imam-hatiplerin orta kısımlarının işlevinin yerine getirilmesi sağlanıyor. Bu zamana kadar hep sordum: “Din eğitimi” sadece imam-hatiplerde söz konusu olacaksa, başka okullarda okuyan ama din eğitimi almak isteyen öğrencilerin durumu ne olacak? Yeni sistem, işte bu çok önemli sorunu çözüyor.

(İsteğe bağlı din dersinden bahseden Ahmet Hakan, bu isteğin hangi yaşta olacağına pek değinmemiş. 4 yıllık eğitim alan bir çocuğun o yaşta hangi dini eğitimi seçebileceğinden elbette bahsetmiyor Hakan. Meselenin ne olduğuna dair zaten Ahmet Hakan’ın kendi söyledikleri durumu fazlasıyla izah ediyor; Ne diyor Hakan bu benim çok istediğim bir uygulama,sorun da o ya zaten bu uygulama yetişkinler nezdinde makbul çocuklar için dayatmacı bir uygulama.)

Yıldıray Oğur (Taraf):
•Suriye için yeniden baharı başlatacak en kritik dönüm noktası Tunus’tan sonra 1 Nisan’da İstanbul’da toplanacak Suriye’nin Dostları grubunun toplantısı olacak. BM Genel Kurulu’ndan geçen Suriye karar tasarısına onay veren bütün ülkeler ve Suriye’nin bölgedeki dostları, İstanbul’daki toplantıya davetli. Davetli listesinde Suriye’nin yerine Esed’in dostluğunu seçen İran, Rusya ve Çin de var. Türk yetkililer Tunus’taki toplantının hayal kırıklığıyla bittiği görüşüne katılmıyor. Libya’da da işe böyle toplantılarla başlandığını hatırlatıyor. İstanbul’daki toplantıdan ise beklenti büyük. Henüz tam olarak sonuçlanmayan hazırlıklara göre 1 Nisan günü Suriye’nin Dostları Esed’e hayatı boyunca unutamayacağı bir ‘şaka’ yapacak.

(Suriye’ye yapılan müdahaleyi  alkışlama, emperyalist müdahaleyi teorize etme ve haklı gösterme konusunda Yıldıray Oğur’un çabaları takdire şayan… Emperyalistlerin güdümünde kurulan bir gruptan medet ummak demokrasi beklemek Oğur’a çok yakışıyor hep böyle kal Oğur bu halin bize söyleyecek söz bırakmıyor  kendini gayet iyi açıklıyorsun.)