Sandık güvenliğine ilişkin çalışmalarını BirGün TV’ye değerlendiren Türkiye Gönüllüleri’nden Esra Akal, “Özellikle Doğu Anadolu, Güneydoğu Anadolu’da başvuru sayımızı artırmak istiyoruz” dedi.

Doğu’da sandık görevlisi artmalı
Türkiye Gönüllüleri’nden Esra Akal

Sercan MERİÇ

Birçok sivil toplum kuruluşu sandık güvenliğini sağlamak için hazırlıklarına hız verdi. Onlardan birisi de Türkiye Gönüllüleri. 2019 seçimlerinde İstanbul Gönüllüleri olarak çalışan gönüllüler, bu kez tüm Türkiye’de sandıklarda hile yapılmaması için kolları sıvadı. Türkiye Gönüllüleri’nden Esra Akal, sandık güvenliğini sağlamak için nasıl bir hazırlık yaptıklarını BirGün TV’ye anlattı.

Türkiye Gönüllüleri nasıl doğdu?

Bizler farklı seçimlerde bilgi ve tecrübe edinmiş bir grup gönüllüyüz. 6 aydır Türkiye Gönüllüleri olarak çalışıyoruz. Daha önce farklı genel ve yerel seçimlerde gönüllü olarak çalıştık. Bu seçimde Millet İttifakı’nın seçim güvenliği platformu olarak da görev alıyoruz. Son olarak Kemal Kılıçdaroğlu, Ekrem İmamoğlu ve Mansur Yavaş’ın çağrılarıyla sesimiz daha fazla duyuldu ve gönüllü sayımız da gün geçtikçe artıyor.

Seçim güvenliğine dair kamuoyunun bir kısmının paylaştığı endişe haklı bir endişe mi?

Endişeli olmaktansa çalışmayı tercih ediyoruz. Elimizi taşın altına koyup “14 Mayıs gecesi çalıştık ve görevimizi yaptık” demek istiyoruz. Elbette geçmişteki tecrübelerden kaynaklı endişeliyiz. Ama bu endişeyi gidermek için gerek siyasi partilerde sandık kurullarında gerekse bizim gibi platformlarda çalışabiliriz.

Türkiye Gönüllüleri’ne katılmak isteyenler turkiyegonulleri.org sitesine girip orada gönüllü ol butonuna tıklayıp, basit bir başvuru formunu doldurabilir. Yaklaşık 250 kişilik bir çağrı merkezimiz var. Daha sonra bu arkadaşlarımız formu dolduranlara teker teker dönüyor. Onlarla kısa bir görüşme yapıyorlar ve görüşmenin sonunda süreç ilerliyor. Biz Türkiye’nin 81 ilinde 973 ilçesinde örgütlü bir yapıyız. Ön görüşme yapıldıktan sonra çağrı merkezinde ilgili il ya da ilçe koordinatörü ile gerçekleştirilen görüşmenin ardından görev alınacak okula atama yapılıyor.

Bir gönüllünün seçim günü nasıl geçecek?

O gün sabah itibarıyla görevlerinin başında olmalılar. Önce verilecek eğitimi tamamlayacaklar. Zaten gönüllüleri ilçedeki arkadaşlarımız yönlendirecek. Islak imzalı tutanaklar yani sonuç tutanakları çıkar çıkmaz bir aplikasyon üzerinden bu sonuçlar dijital bir ortama aktarılacak. Güvenli bir aplikasyon bu. 2019 yerel seçimlerinde de İstanbul’da “İstanbul Gönüllüleri” olarak çalıştık. Bu aplikasyonu orada da kullanmıştık. Şimdi bunun daha gelişmiş bir versiyonunu 14 Mayıs’ta kullanacağız.

Tüm Türkiye sathında nasıl bir organizasyon ilerliyor?

81 bölge koordinatörümüz var. Onların altında da biri yurt dışı olmak üzere biz 19 bölge koordinatörü olarak organizeyiz. Bölge koordinatörlerimiz bulundukları ilin dinamiklerini bilen, tanıyan insanlar. Aslında hiyerarşik görülse de yatay bir yapıyla hazırlıklarımızı yaptık. Biz YSK’nın seçime girmesini uygun gördüğü ve oy pusulasında olan her siyasi partiyle görüşmeye açığız. Seçmen iradesinin sandığa doğru bir şekilde yansıtılmasını istiyoruz.

Her seçim döneminde provokasyonların yaşandığı kritik bölgeler var. O bölgelerle ilgili özel bir çalışmanız var mı?

Genel olarak çalışmalar Türkiye’nin her yerinde. Şu anda bize başvuranların sayısı 70 binin üzerinde. Sizin aracılığınızla bir çağrı da yapmak istiyoruz. Özellikle Doğu Anadolu, Güneydoğu Anadolu’da başvuru sayımızı artırmak istiyoruz. Türkiye’de yaklaşık 60 bin tane sandık alanı var. Bunu okul alanları olarak biliyoruz. Bunlar kırsalda ya da köylerde muhtarlar, dernek odaları da olabiliyor. Biz her sandık alanında bir Türkiye Gönüllüsü’nün atamasını yapmak istiyoruz. Bu sayı tabii ki artarsa biz her okulda bir kişiden daha fazla gönüllüyü görevlendirirsek daha güçlü oluruz. Çünkü yaklaşık 200 bin sandık kurulacak.

Biz süre sınırı var mı peki size başvurmak için?

Hayır yok. Başvurular devam ediyor. 13 Mayıs’a kadar bile başvuranlar olabilir. Ama lütfen o süreyi beklemeyelim.

Deprem bölgesiyle ilgili nasıl bir çalışmanız var?

Biz çalışmalarımızı seçim öncesi/seçim günü olarak ikiye ayırmıştık. Bu bütün Türkiye ve yurt dışı için geçerliydi. Seçimden önceki çalışmalar farkındalık ve bilinçlendirme çalışmalarıydı. Yaptık bu çalışmaları. Deprem bölgesinde de özel olarak yapıldı bu çalışmalar. Türkiye Gönüllüleri olarak ilk önce seçmen kayıtlarının alınması, adres değişiklikleri beyanıyla ilgili bilgilendirmeler yaptık. Bu süre bitti zaten. Şimdi de bütün yönergeleri takip ediyoruz deprem bölgesinde. YSK’nın açıkladığı okul alanları belli zaten. Orada da Türkiye Gönüllüsü arkadaşlarımızın atamaları yapılacak.