Doğuda solun halleri

SRİ LANKA
Mühendisler ülkede şalteri kapattı

Güney Asya ülkelerinden Sri Lanka’da yaklaşık 2 aydır hükümet karşıtı eylemler sürüyor. Seylan Elektrik Kurulu (CEB) Mühendisler Birliği çarşamba günü itibarıyla ülkede genel grev başlattı. Hükümetin yenilenebilir enerji projeleri için rekabetçi teklif verme üzerindeki kısıtlamaları kaldırmayı da içeren, ülkenin enerji sektörünü yöneten mevzuatı değiştirme planlarına karşı çıkan CEB Mühendisler Birliği, grevlerinin devam edeceğini duyurdu. Daha önceleri ekonomik kriz nedeniyle yaşanan elektrik kesintilerinin ardından bu kez ülkede enerji sektöründe alınan grev kararıyla, elektrik kesintileri yaşandı. Sendikaya bağlı bin 100 mühendisin, 900'ü grev kararı aldı. Grev kararı üzerine, ülkedeki 8 hidroelektrik santralında elektrik üretimi durduruldu. Kararın ardından Sri Lanka yönetiminin her kademesinde bulunan Rajapaksa ailesinden ikinci bir istifa geldi. Cumhurbaşkanı Gotabaya Rajapaksa'nın kardeşi ve ülkenin eski Maliye Bakanı Basil Rajapaksa, parlamentodan istifa ettiğini açıkladı.

FAS
Kadınlar sahneden inmeyecek

Fas’ta sanatçılar, kadın meslektaşları için sahnede. Kadınların sahnelerden uzaklaştırılmasına tepki gösteren tiyatrocular, cinsiyete meydan okuyorlar. Makyajlı ve peruklu erkekler, renkli cübbeler içinde sahnede dönerek "Aita" müzik sanatını diriltiyor ve cinsiyet klişelerine meydan okuyor. Şarkıcılar, aktörler ve dansçılar da dahil olmak üzere tamamı erkeklerden oluşan Kabareh Cheikhats grubunun üyeleri, bir zamanlar kadınların egemen olduğu bir sanatın benzersiz performanslarının geleneği canlandırmasını umuyor.

FİLİPİNLER
Marcos’a yüksek fiyat uyarısı

Filipinler'de devlet başkanı seçilen Diktatör Ferdinand Marcos’un oğlu Ferdinand Marcos hükümetine karşı halk ayakta. Ülkedeki yüksek enflasyon ve zamlara karşı tepki gösterdi. Solcu gençlerin önderliğindeki demokratik kitle örgütü Anakbayan, hayat pahalılığını protesto etti. Ekonomik krizin eski Filipinler Devlet Başkanı Rodrigo Duterte’ten miras kaldığı belirtildi. Ülkede muhalefetin başlattığı çağrı ile petrol üzerindeki %12 KDV’nin kaldırılması ve temel gıda ürünlerindeki KDV’lerin düşürülmesi çağrısı yapıldı.

TUNUS
Said’e karşı kadınlar adalet istiyor

Tunus'ta Cumhurbaşkanı Kays Said'in 1 Haziran'da yayımladığı bir kararnameyle 57 yargıcı görevden almasına yönelik protestolar devam ediyor. Tunuslu Kadınlar Hareketi, Tunus Asliye Mahkemesi önünde toplanarak yargı bağımsızlığı çağrısı yaptı. Meslektaşlarına ve yargı sistemine ilişkin alınan bu kararı protesto eden hâkimler, karara karşı 6 Haziran'dan itibaren bir hafta geçerli olmak üzere genel grev ilan etti. Tunus Hâkimler Derneği başkanı Anas Hamadi, hâkimler grevde olduğu için mahkemelerin durma noktasına geldiğini belirtti. Hamadi, grevin hâkimler göreve iade edilene kadar devam edeceğini söyledi.