Doğuda solun halleri
Hindistan (Fotoğraf: Twitter)

NEPAL
Maoistler birleşme hazırlığında

Nepal’de Maoist partiler arasındaki birleşme çalışmaları devam ediyor. Nepal Komünist Partisi-Marksist Leninist (NKP-UML) ile Nepal Komünist Partisi (Maoist-Merkez) arasında sürdürülen görüşmeler kapsamında hazırlanan birleşme belgeleri tamamlandı. NKP-UML Liderlerinden Madhav Kumar’ın öncülüğünde hazırlanan 42 sayfalık belgeler yeni partiye birlik kongresi yapılana kadar rehber olacak. Belgede Marksizm ve Leninizm yeni kurulacak birleşik partinin yol göstericisi olurken, sosyalizme barışçıl şekilde ulaşmak için stratejik bir çizgi öneriliyor. Liderler, belgenin Parti Birleşme Koordinasyon Komitesi’nin (PUCC) hafta başındaki toplantısında sunulacağını açıkladılar. İki parti de sadece çözülen konuları belgelemeyi, birlik sözleşmesine kadar tüm tartışmalı konuları askıya alma kabul etmişti. Birleşme belgeleri üzerinde NKP (M) Liderleri Narayan Kaji Shrestha ve UML Lideri Raghuji Panta son dokunuşlarını yapmıştı.

HİNDİSTAN
Komünistler krize karşı sokakta

Hintli komünistlerin işsizlik, yoksulluk, hayat pahalılığı ve "Agnipath" olarak adlandırılan askeri reform planına karşı eylemleri sürüyor. Başbakan Narendra Modi yönetiminin yolsuzluğa bulaşmış yönetiminin de protesto edildiği eylemler kapsamında Medinipur, Malda, Tamluk Bihar, Chhapra, Munger, Bhagalpur, Nawada, Secunderabad, Rajasthan, Uttar Pradesh gibi kentlerde yürüyüşler düzenlendi. Hindistan Komünist Partisi (Marksist) ve Sol Cephe öncülüğündeki eylemlerde Modi rejimine karşı mücadele çağrısı yapıldı, Agnipath planının geri çekilmesi istendi. 14 Haziran'da "büyük savunma politikası reformu" diye açıklanan Agnipath planı kapsamında kısa vadeli sözleşmeli olarak her yıl 50 bin asker orduya alınacak. Askerler 4 yıl görev yapacak, sonrasında sadece yüzde 25'i görevine devam edebilecek. Bu da yeni işsizlik yaratacağı endişesiyle eleştiriliyor

FİLİSTİN
Liderlerden Tel Aviv'e açık mesaj

Hizbullah ve Hamas liderleri 1982 İsrail-Lübnan savaşının 40'ıncı yıldönümünde Beyrut'ta bir araya geldi. Hizbullah Genel Sekreteri Hasan Nasrallah ve Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Heniyye'nin buluşmasında İsrail'e mesaj verildi. Hizbullah tarafından yapılan açıklamaya göre Nasrallah ile Heniyye, görüşmede Filistin ve Lübnan'daki son gelişmelerle siyasi durum masaya yatırdı. Açıklamada, Nasrallah ve Heniyye'nin Filistin meselesine ilişkin mevcut zorluklar, sorunlar ve fırsatlar için her türlü iş birliğinin önemini vurguladıkları kaydedildi. Hamas lideri Heniyye, Lübnan'daki Filistinli mültecilerle buluşmak üzere 21 Haziran'da Beyrut'a gitmişti. Suriye'deki savaşta cihatçılardan yana tavır alan Hamas'ın yeniden Şam yönetimi ile ilişkileri düzelterek bu ülkeye dönme isteğinde olduğu belirtiliyor.

LİBYA
Ulusal uzlaşı için vizyon çalışması

Libya Başkanlık Konseyi Başkanı Muhammed el-Menfi, ulusal uzlaşı için stratejik bir vizyon çalışması başlatıldığını açıkladı. Başkent Trablus'ta stratejik vizyonun çerçevesinin ilan edildiği törende konuşan Menfi, Libya'nın kendisini dış müdahale çemberinden çıkaracak ulusal çabalara ihtiyacı olduğunu belirtti. Libyalıların uzlaşma zamanının geldiğini kaydetti. Törende ses kaydı yayınlanan Tobruk'taki Temsilciler Meclisinin (TM) Başkanı Akile Salih de "bu tarihsel aşamada, anlaşmazlıkları geride bırakmayı kavga ve çatışmalardan vazgeçmeyi istediklerini aktardı. BM öncülüğündeki Libya Siyasi Diyalog Forumu'nun Kasım 2020'deki yol haritasına göre geçiş süreci yönetiminin görev süresi 18 ay olarak öngörülmüştü. Ulusal Birlik Hükumeti Başbakanı Abdulhamid Dibeybe süresi dolsa da görevi bırakmıyor.