Lavrov yeni bir aşamanın başladığını duyururken Zelenski, Rusya’nın Donbass savaşına başladığını söyledi. Pentagon ise Moskova’nın Ukrayna’nın doğusundaki taktik tabur sayısını 76’ya çıkardığını ileri sürdü.

Doğuda yeni dönem

Dış Haberler

Rusya’nın Ukrayna işgalinde 55 gün geride kalırken saldırılar Donbass bölgesinde yoğunlaştı. Rusya’nın uzun süredir hazırlandığı Donbass savaşına başladığını söyleyen Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, “Artık Rus ordusunun önemli bir kısmı bu taarruza odaklanmış durumda. Oraya ne kadar Rus askeri sevk edilirse edilsin savaşacağız. Kendimizi savunacağız. Ukrayna’ya ait hiçbir şeyden vazgeçmeyeceğiz” dedi.

STRATEJİK SAÇMALIK

Rus ordusunun Ukrayna’ya füze ile saldırmasının stratejik saçmalık olduğunu söyleyen Zelenski, bunun Rusya’nın kendi kendini silahsızlandırmasına yol açacağını savundu.

Ukrayna'nın doğusundaki yeni taarruza ilişkin konuşan Ukrayna Devlet Başkanlığı Ofisi Başdanışmanı Oleksiy Arestoviç ise Rus ordusunun dört bölgeyi ele geçirmeyi amaçladığını belirtti. Rusya’nın Donbass'ta başlattığı yeni taarruzda dört hedefinin bulunduğunu kaydeden Arestoviç, Rusya’nın bu hedefine ulaşmaya yönelik yeni saldırısının 17 Nisan’da başladığını savundu.

DONBASS’TA 4 HEDEF

Rus ordusunun Ukrayna’nın doğusundaki savunma hattını kırmaya çalıştığını belirten Arestoviç, Rus güçlerinin ilk görevinin Luhansk bölgesindeki Rubejnoe-Popasnaya-Severodonetsk güzergahındaki toprakları ele geçirerek bu bölgeyi ülkenin diğer bölgelerinden kesmeye çalışacağını söyledi.

Harkiv bölgesindeki İzyum'dan Slavyansk ve Kramatorsk'a kadar olan bölgeye saldırı düzenleyerek bu toprakları ele geçirmenin Rusların ikinci hedefi olduğunu belirten Arestoviç, Rusya’nın diğer hedeflerinin ise Zaporijya'nin Gulyaypole bölgesi ve Mariupol olduğunu belirtti.

SAVAŞTA KRİTİK ETAP

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Rusya-Ukrayna savaşında yeni bir aşamanın başladığını duyurdu. India Today'e konuşan Lavrov, "Ukrayna'nın doğusunda operasyonun yeni bir aşaması başladı ve bu an operasyonun en önemli anlarından birisi olacak" ifadelerini kullandı.

ABD ve onun kontrolündeki Batı ülkelerinin Rus Silahı Kuvvetlerinin özel operasyonunu azami geciktirmek için her şeyi yaptığını ifade eden Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu, "Silah sevkiyatının hacminin artması, Batı’nın Kiev rejimini ‘son Ukraynalıya kadar’ savaşmaya kışkırtma niyetini gösteriyor" diye konuştu.

TAKTİK TABUR SAYISI ARTTI

Kiev yönetimine silah ve askeri destek vermeyi sürdüren ABD yönetiminden üst düzey bir yetkili, Rusya’nın Ukrayna’nın doğusundaki taktik tabur sayısını 76’ya çıkardığını öne sürdü. Pentagon yetkilisi, “Geçen hafta perşembe toplam taktik tabur sayısını konuştuğumuzdan bu yana Ukrayna’daki Rus taktik taburların sayısı 76’ya çıktığını değerlendiriyoruz. En son konuştuğumuzdan bu yana 11 taktik tabur eklediler” ifadelerini kullandı. Rus ordusunun taktik taburlarının ortalama 800 ile 1000 askerden oluştuğu kaydedildi.

1’İNCİ ETAPTA NE OLMUŞTU?
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, birlikte Donbass’ta yer Donetsk ve Luhansk halk cumhuriyetlerine tanımasının ardından 24 Şubat’ta askeri operasyon emri vererek savaşı başlattı. Savaşın 30’uncu günü sonrasında Kremlin, ilk etabın tamamlandığını, belirlenen amaçlara ulaşıldığını ileri sürdü.

RUSYA
•Lugansk Halk Cumhuriyeti’nin yüzde 93’ünün kontrol sağlandığı belirtildi.
•Kiev, Harkiv, Çernihiv, Sumi ve Mıkolayiv şehirleri kuşatıldı.
•Herson işgal edildi.
•Zaporijya’nın da büyük bir çoğunluğunda kontrol sağlandı.
•Rusya, yeni aşamada Donbass’ın tamamen bağımsızlaşmasına odaklanacağını açıkladı.
•Ukrayna’nın askeri altyapılarını hedef aldı.

UKRAYNA
•Batılı devletler, büyük uluslararası şirketler ve daha birçok kuruluş Rusya’ya karşı yaptırım kararları aldı.
-ABD ve AB hava sahası, tüm Rus uçuşlarına kapatıldı.
-Rusya’ya onlarca ülkeden teknoloji ihracatı büyük oranda durduruldu.
-AB içindeki Rusya’ya ait varlıkların dondurulacağı açıklandı.
•Ülkede dört koldan insani koridorlar açıldı.
•Heyetler üç kez yüz yüze müzakere masasına oturdu.

2’NCİ ETAP
Taraflar savaşın 34’üncü gününde İstanbul’da bir araya geldi. İki ülke heyetleri kısmi bir uzlaşıya varsa da bunlar hayata geçirilmedi.
•Rusya heyeti Kiev ve Harkiv’deki askerlerini yeniden konuşlandıracağını duyurdu. Rusya ordusu, kuşatma altındaki kentlerden çekildi.
•Rus güçleri Donbass bölgesinde yoğunlaştı.
•Ukrayna ordusu tarafından Moskova adlı savaş gemisinin vurulmasının ardından Rus ordusu, Kiev ve çevresini füzeyle vurdu.
•Mariupol düştü.
•İnsani koridorlar açılmıyor.
•Müzakereler rafa kaktı.