Son dönemde ‘anne olan çocuk’ sayısının hızla arttığını, 15 yaşından küçük çocukların bile doğum yaptığını ifade eden CHP’li Kılıç, beş yıllık istatistikleri sordu. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Yanık ise verileri paylaşmak yerine tartışmalı TÜİK’i adres gösterdi.

Doğum yapan çocuklar sorusu yanıtsız: Bakan Yanık TÜİK’i adres gösterdi

BirGün Ankara

AKP iktidarları döneminde çocuğa verilen önemin azaldığını, kız çocuklarının henüz 18 yaşına bile gelmeden doğum yaptığını ve doğum yaşının 15’in altına indiğini ifade eden CHP İzmir Milletvekili Sevda Erdan Kılıç, konuyu Meclis gündemine taşıdı. Kılıç, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık’a son beş yılın çocuk doğum istatistiklerini sordu. Bakan Yanık ise verileri paylaşmak yerine tartışmalı istatistikler ortaya koyan ve son dönemde güvenilirliği hızla azalan Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) adres gösterdi. Bakan Yanık, çocuk yaşta anne olanların kaçının bebeğini kaybettiğine yönelik soruya da yanıt vermedi.

Kendisine gönderilen cevabı BirGün’e değerlendiren CHP Milletvekili Sevda Erdan Kılıç, “Aldığım bu cevap, ucube sistemin çoktan çöktüğünün resmidir. Atanmış bakanlar, en önemli denetim araçlarımızdan olan yazılı soru önergelerine ya hiç cevap vermiyorlar ya da lakayt cevaplar ile halkın seçtiği milletvekillerine karşı sorumluluklarını yerine getirmiyorlar. Yani Yüce Meclis’e ve halka hesap vermekten kaçınıyorlar” dedi.

ANDERSEN'DEN MASALLAR

“Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, soru önergemize verdiği cevapla, ‘Andersen'den masallar’ anlatmıştır” diyen Kılıç, şunları söyledi:

“Bakan, uzun uzun kanunlardan bahsetmiş, yasal düzenlemeleri anlatmış. Oysa bunu yapacağına kısaca sorularımıza yanıt verse, denetim görevini yerine getirmesi hususunda milletvekiline yardımcı olmuş ve bu konuda bakanlık olarak da üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmiş olurdu. Ancak bakanlık bunun yerine ‘topu taca atmayı’ seçmiştir. Sorduğumuz sorular, ülkemizin bir gerçeği olmakla birlikte, aslında ‘kanayan yarasıdır.’ Bu konudaki sorumluluğu tartışılmaz şekilde ortada olan Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, ‘Benim sorumluluğum yok TÜİK’e gidin’ demektedir.”