İstanbul Tabip Odası, doktor Ekrem Karakaya’nın öldürülmesinin ardından Çapa Tıp Fakültesi’nde eyleme katılan bazı sağlıkçılar hakkında soruşturma başlatıldığını açıkladı. Düzenlenen basın toplantısında İstanbul Tabip Odası Genel Sekreteri Ertuğrul Oruç, “Bizlerin can güvenliğimizi sağlaması gerekenler, sağlıkta şiddeti, tacizi engellemekle yükümlü olanların tüm enerjisini, engelleyemedikleri yürüyüşümüze ve o gün yürüyen hekimlere soruşturma açmaya harcaması utanç vericidir” dedi.

Doktor Ekrem Karakaya’nın öldürülmesini protesto eden hekimlere soruşturma
Fotoğraf: ANKA

İstanbul Tabip Odası (İTO), üyeleri, geçen temmuz ayında doktor Ekrem Karakaya’nın öldürülmesinin ardından Çapa Tıp Fakültesi’nde eyleme katılan bazı sağlıkçılar hakkında soruşturma başlatıldı. İTO, Cağaloğlu’ndaki binasında konuya ilişkin olarak basın toplantısı düzenledi.

ANKA'nın aktardığı habere göre, İTO Başkanı Nergis Erdoğan, her gün onlarca şiddet haberi aldıklarını söyledi. Erdoğan, hekimlerin itibarsızlaştırılması, ağır hasta yükü, kışkırtılmış sağlık talebi, sağlık okuryazarlığının bozuk olması, ekonomik nedenler ve başka sosyal nedenlerden dolayı Türkiye’nin doktorların öldürüldüğü bir ülkeye döndüğüne dikkat çekti.

Sağlıkta şiddetin başka bir düzeye tırmandığını belirten Erdoğan, “Bu kez, bir meslektaşlarını kaybeden bir hekim grubu, öfkesini dile getirmek istiyor ve engelleniyor, defalarca engelleniyor. Bunun bir mantığı yok. Hakikaten burada bir tuhaflık var. Üstelik engellenmenin ötesinde, bunu sürdürmeye çalışan, öfkesini, uğradığı haksızlığı dile getirmeye çalışan insanların üzerine biber gazıyla, polis kalkanıyla gidiliyor. Haksızlığa uğramak bir yana, haksızlığa uğrayan insanlar bu kez soruşturmaya uğruyorlar. Bu da herhalde hekimlere yönelik şiddetin başka bir düzeyi diye düşünüyorum” dedi.

"SUÇLU, SAĞLIKTA ŞİDDET KOŞULLARINI OLUŞTURANLAR"

Hakkında soruşturma başlatılan Emre Kırmızıtaş, sağlıkta şiddetin 20 yıllık politikaların bir sonucu olarak adeta salgın hâline geldiğini söyledi. Kırmızıtaş, şöyle konuştu:

“Bunun da son kurbanlarından birisi Konya’daki meslektaşımız Ekrem Karakaya olmuştu. Biz de o gün şiddeti ve yaşanan cinayeti protesto etmek için Çapa’da toplanmıştık. Geçtiğimiz haftalarda bize bir tebligat ulaştı. Sağlıkta şiddeti niye protesto ettik diye. Buradan suç üretmeye çalışan bir soruşturma süreci, bir yargı süreci başlatıldığını öğrendik. Buradan bir suç çıkmaz. Bir suç aranacaksa sağlıkta şiddeti yaratan koşulları oluşturanlara bakmak lazım. O gün bizim anayasal protesto hakkımızı engelleyen kolluk kuvvetlerinin pratiklerine bakmak lazım. Bu tür çabalar, bizim mücadelemizi, sağlıkta şiddete karşı duruşumuzu engelleyemeyecek.”

İTO adına hazırlanan ortak basın açıklamasını ise İTO Genel Sekreteri Ertuğrul Oruç okudu. Süreci ve o günü hatırlatan Oruç, yürüyüşe ve yürüyen hekimlere soruşturma açılmasının utanç verici olduğunu ifade etti.

"TEPKİMİZİ GÖSTERMEYE DEVAM EDECEĞİZ"

Soruşturmaların ‘marifet’ olarak nitelendirildiğini kaydeden Oruç, şunları söyledi:

“7 Temmuz yürüyüşü, öldürülen meslektaşımızın anısına sahip çıkmanın yanı sıra mesleğimize ve şahsiyetimize el kaldıranlara bir cevap, hekimliği değersizleştirenlere karşı güçlü bir duruşu ifade etti. Bilinmelidir ki, öldürülen meslektaşları için yürüyen hekimlerin yargılanması ve cezalandırılmasına cevaz veren ne ulusal ne de uluslararası hiçbir hukuk normu, ceza maddesi bulunmuyor. Bu soruşturma davaya dönüşürse orada binlerce hekimin, ekip arkadaşları, sağlık çalışanları ile birlikte gösterdikleri cüretli tutum ve haklı tepkileri yargılanmış olacak. Sadece İstanbul’da yürüyüşe katılan binlerce hekim ve sağlık çalışanı değil, ülkenin neredeyse bütün illerinde yürüyüşe geçen, basın açıklaması yapan, sağlıkta şiddete karşı haykıran on binlerce hekim de bu yargılamaların muhatabı olacak.

Daha önce defalarca söyledik, bıkmadan usanmadan bir kez daha söylüyoruz. Şiddetle mücadele, şiddeti önlemeye yönelik adımlar her zeminde samimiyet ve inandırıcılık gerektirir. İstanbul Tabip Odası olarak bu işlerdeki yanlışlara karşı duracak, yeni cinayetlerin yaşanmaması için sağlıkta şiddeti sessizce karşılamayacak, bu saldırıları kanıksamayacak, bu cinayetler bütünüyle sona erene kadar bütün demokratik kanallardan tepkimizi göstermeye devam edeceğiz.”

NE OLMUŞTU?

Konya’da doktor Ekrem Karakaya’nın bir hasta yakını tarafından öldürülmesinin ardından İstanbul’da sağlıkçılar, geçen temmuz ayında, sağlıkta şiddete karşı Çapa Tıp Fakültesi’nden Çemberlitaş’taki İl Sağlık Müdürlüğü önüne yürümek istemişti.

Yürüyüşe izin vermeyen çevik kuvvet ekipleri, doktorlara ve sağlıkçılara sert müdahalede bulunmuştu.