Çiğli Bölge Eğitim Hastanesi'nde, geçtiğimiz Şubat ayında iki doktora sözlü ve fiili şiddet uygulaması sebebiyle kendisine dava açılan Haşim I. beraat etti. Dr. Kuruöz, güvenli bir çalışma ortamı ve emeklerinin karşılığını almak istediklerini söyledi.

Doktorları darp eden saldırgana beraat: 'Acil servis çalışanları olarak çok zor durumdayız'

BERKAY SAĞOL

Çiğli Bölge Eğitim Hastanesi'nde, geçtiğimiz Şubat ayında adli rapor almaya gelen ve burada çıkan tartışmada iki acil tıp uzmanı doktora sözlü ve fiili şiddet uygulayan Haşim I. hakkında 'hakaret' ve 'kasten yaralama' suçundan dava açıldı. Yeterli kanıt bulunamadığı kararıyla, ‘Haksız tahrik indiriminden’ yararlanan Haşim I. 16 Temmuz’da beraat etti.

Haşim I. tarafından saldırıya uğrayan Acil Tıp Uzmanı Dr. Güneri Kuruöz, verilen beraat kararını BirGün’e değerlendirdi. Beraat kararına şaşırdığını dile getiren Dr. Kuruöz, “Doktorlara şiddet olayları çok fazla yaşanmaya başladı. Acil servisler şiddet konusunda gerçekten acillik. Biz acil servis çalışanları olarak çok zor durumdayız. Pandemi dönemindeki alkışları istemiyoruz. Liyakatli, düzgün, güvenli bir çalışma ortamı ve emeklerimizin karşılığını almak istiyoruz. Omuzlarımızdaki yük her geçen gün artıyor. Biz hekimiz ancak halk bize sürekli bağırıyor, çağırıyor ve küfrediyor. Caydırıcı bir şiddet yasası bir an önce çıkmalı ve sağlıkta şiddete verilen cezalar ağır olmalıdır” diye konuştu.

CAYDIRICI YASA ÇIKARILMALI

Dr. Kuruöz, şunları söyledi: “Bizim yaşadığımız olayda saldırgan o gün acil servisi kilitledi. İki tane doktora sözlü ve fiili şiddet uygulayarak darp etti, bir de bunun üzerine beraat etti. Sırf o gün acil servisi işlevsiz hale getirdiği için bile ceza alması gerekirdi. Ancak trajikomik bir şekilde beraat etti. Hastanelerde güvenlik personelleri de yeterli yasal haklara sahip değil. Güvenlik personellerinin sayısı ve yasal donanımı ne yazık ki çok yetersiz. AVM’lerde bile güvenlik dedektörü var hastanelerde yok. Hükümetin, bakanlığın sendikalar ve meslek odalarıyla görüşüp istişare ederek, caydırıcı bir ceza yasası çıkarılması lazım. Ayrıca şunu da vurgulamak lazım; özellikle artan sağlıkta şiddet vakalarından sonra, Türkiye’den yurtdışına çok ciddi bir hekim göçü var.”

doktorlari-darp-eden-saldirgana-beraat-acil-servis-calisanlari-olarak-cok-zor-durumdayiz-759808-1.

SAĞLIK ÇALIŞANLARI ŞİDDETİN HEDEFİ HALİNE GELİYOR

Beraat kararına tepki gösteren SES Çiğli Bölge Eğitim Hastanesi İşyeri Temsilcisi Başak Edge Gürkan ise, “Son dönemde iyiden iyiye artmış olan sağlık çalışanlarına şiddet vakalarında böyle bir karar verilmesi 'nasıl olsa başıma bir şey gelmez' düşüncesiyle sağlık çalışanına şiddete teşvik edici oluyor. TTB ve diğer sağlık örgütleri yıllardır sağlıkta şiddet yasasının çıkması için mücadele ediyor. Birkaç ay önce TTB’nin 2012 yılında mecliste grubu olan siyasi partilere sunduğu taslağa yakın bir şiddet yasası çıktı ancak bunu yeterli bulmuyoruz. Şiddet vakalarını cezalandırmak maalesef çözüm değil sağlık çalışanlarına şiddeti önleyecek ortamın sağlanması ve bu yönde bir politika izlenmesi gerekiyor. Ancak bu şiddet ortamını yaratan hastayı müşteri olarak gören sağlıkta dönüşüm politikalarıdır. Bunu hepimiz biliyoruz. Sağlık çalışanlarına şiddeti önleyecek politikalar şurada dursun uygulanan sağlık politikaları şiddeti artırıyor. Aynı zamanda şunu da belirtmek isterim ki itibarsızlaştırılan, mesleği hiçe sayılan sağlık çalışanlarını şiddetin hedefi haline geliyor” ifadelerini kullandı.

doktorlari-darp-eden-saldirgana-beraat-acil-servis-calisanlari-olarak-cok-zor-durumdayiz-759809-1.

Güvenli ortamlarda mesleklerini yapmak istediklerini söyleyen Gürkan, “Bu beraat kararında da şiddete uğrayan arkadaşımız acil hekimi. Olay acil serviste gelişiyor üstelik onca delil varken maalesef sanık hakkında beraat kararı verilmiş. Bizler öncelikli olarak şiddeti önleyen bir politika izlenmesini istiyoruz bunun için de sağlıkta dönüşüm programından ve program dahilinde uygulanan politikalardan vazgeçilmesini istiyoruz. Her gün işimize giderken can korkusu yaşamadan, güvenli ortamlarda, mesleğimizin değeri bilinerek hastalarımıza nitelikli bir sağlık hizmeti sunmaktan başka bir isteğimiz yok. Artık ne şiddet vakalarını duymaya ne de hasta ya da yakını tarafından öldürülen arkadaşlarımızın ölüm haberlerini almaya tahammülümüz yok. Mücadelemizle şiddet yasası çıktı, önlemesine dönükte mücadelemiz her alanda devam edecek” dedi.