AKP Gaziantep il teşkilatı tarafından bir otelde düzenlenen istişare toplantısında konuşan Mahir Ünal, “Amaç doları 10 liraya kadar çıkarıp yüksek ısınmayla Türkiye’nin adeta ekonomisinin çatısını çökertmekti. Dünyada birçok ülkede kullandıkları yöntemle sonuç aldılar. Ama Türkiye’de sonuç alamadılar. Yani bizim nasıl dirençli olduğumuzu göstermesi anlamında bu önemli. Şimdi analizlerde gözüken o ki seçimlerden sonra dolar 5’in […]

Dolar düşecek diyen Mahir Ünal manipülasyon mu yaptı?

AKP Gaziantep il teşkilatı tarafından bir otelde düzenlenen istişare toplantısında konuşan Mahir Ünal, “Amaç doları 10 liraya kadar çıkarıp yüksek ısınmayla Türkiye’nin adeta ekonomisinin çatısını çökertmekti. Dünyada birçok ülkede kullandıkları yöntemle sonuç aldılar. Ama Türkiye’de sonuç alamadılar. Yani bizim nasıl dirençli olduğumuzu göstermesi anlamında bu önemli. Şimdi analizlerde gözüken o ki seçimlerden sonra dolar 5’in de altına düşecek” dedi. Mahir Ünal’ın iddiasını ise hangi analize dayandırdığı bilinmemekle beraber söz konusu iddia ekonomistlerce manipülasyon olarak yorumlandı.

‘45 yıllık spekülatörüm, bu manipülasyondur’

Ünal’ın sözlerini ‘bilgi bazlı piyasa dolandırıcılığı’ şeklinde tanımlanan manipülasyon olarak yorumlayanlardan biri de Borsa Kralı lakaplı eski Türkinvest şirketinin sahibi Nasrullah Ayan oldu. Ayan sosyal medya hesabından Mahir Ünal’ın sözlerini ’45 yıllık spekülatör olarak söylüyorum, bu spekülasyon değil manipülasyondur’ şeklinde yorumladı.

Sermaye Piyasası Kanunu’nu 107. Maddesinin ikinci fıkrası bilgi bazlı piyasa dolandırıcılığını tanımlayarak cezasını açıklıyor. Buna göre 107 madde “sermaye piyasası araçlarının fiyatlarını, değerlerini veya yatırımcıların kararlarını etkilemek amacıyla yalan, yanlış veya yanıltıcı bilgi veren, söylenti çıkaran, haber veren, yorum yapan veya rapor hazırlayan ya da bunları yayan ve bu suretle menfaat sağlayan” kişilerin 2 yıldan 5 yıla kadar hapis ve beş bin güne kadar adlî para cezası ile cezalandırılacağını’ içeriyor.

Dolar düşecek demesine rağmen kimse dolar satmadı

Öte yandan Ünal’ın dolar 5 TL’nin altına düşecek açıklamasına rağmen piyasalarda dolar satışı alışının altında kaldı. Böylece dolar kuru piyasalarda yüzde 1’den fazla değer kazandı. Ancak Ünal, Türk siyasal hayatında seçim vaatleri listesine dolar düşecek diyerek bir yenisini eklemiş oldu.

Dolar lira karşısında neden yükselir

AKP yetkilileri doların yurtdışından tek merkezden arttırıldığı gibi bir algı yaratsa da dolar kurunun artması veya düşmesi çok temel bir ekonomik nedene dayanıyor. Piyasada dolar talebi arttığında dolar, lira karşısında yükseliyor, dolar miktarı arttığında ise dolar lira karşısında değer kaybediyor. Bu sebeple lira üzerindeki faizler arttığında dolar sahipleri dolarlarını satıp lira aldığından dolar düşüyor. Doların sert şekilde düşmesi için ya piyasaya yüklü miktarda dolar girmesi ya da dolar sahibi olanların ani bir kararla dolarlarını satması gerekiyor. Böyle bir senaryonun gerçekleşmesi için ise faizlerin arttırılması gerekiyor.