Dolar/TL dün yatay seyirle 18,6008'den kapanmasının ardından, bugün bankalararası piyasanın açılışında 18,6080 liradan işlem görüyor.

Dolar güne 18,60 seviyesinin üzerinde başladı
Fotoğraf: Depophotos

İstanbul serbest piyasada dolar 18,6080 liradan, Euro 18,5640 liradan güne başladı.

Serbest piyasada 18,6060 liradan alınan dolar 18,6080 liradan satılıyor. 18,5620 liradan alınan Euro’nun satış fiyatı ise 18,5640 lira olarak belirlendi.

Dün, doların satış fiyatı 18,6060 lira, Euro’nun satış fiyatı ise 18,6150 lira olmuştu.

KÜRESEL PİYASALAR

Küresel piyasalar, açıklanan 3. çeyrek bilançoları ve yoğun veri akışıyla karışık seyrediyor.

Yoğunlaşan makroekonomik veri gündemi ve bilanço sezonunda artan hisse bazlı hareketler piyasaların yönü üzerinde etkili olmaya devam ediyor. Dün açıklanan finansal sonuçlara göre ABD'nin önde gelen teknoloji şirketlerinden Apple ve Amazon'un geliri 3. çeyrekte artarken, Intel'in geliri ise azalış kaydetti.

Para piyasalarındaki fiyatlamalarda gelecek hafta yapılacak toplantıda ABD Merkez Bankası'nın (Fed) 75 baz puan faiz artırmasına kesin gözüyle bakılırken, aralık toplantısında 50 baz puan faiz artırımı yapılacağına yönelik beklentiler güçlenmeyi sürdürüyor. Fed'in aralıkta yüzde 58 ihtimalle 50 baz puan, yüzde 33 ihtimalle 75 baz puan faiz artıracağı öngörülüyor.

AVRUPA MERKEZ BANKASI FAİZİ EN YÜKSEK SEVİYEYE ÇEKTİ

Avrupa'da tarafında, dün gözler Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) para politikası kararlarına çevrilirken, banka üç temel politika faizini 75 baz puan artırarak, 2009’dan bu yana en yüksek seviyesine çıkardı.

Banka'dan yapılan açıklamada, bu artışla beraber önemli oranda parasal sıkılaşmaya gidildiği kaydedilerek, Kurul'un kararlarını enflasyon ve ekonomideki gidişata göre toplantıdan toplantıya almaya devam edeceği belirtildi.

TLTRO III operasyonlarında da küçülmeye gidileceği ve buradaki faiz oranlarının 23 Kasım'da değişeceği kaydedilen açıklamada, enflasyonun bir süre bu seviyelerde kalmasının beklendiği ifade edildi.

ASYA PİYASALARI

Asya'da borsalar yeni günde satış ağırlıklı bir seyir izlerken, Japonya Merkez Bankası (BoJ), faizlerde ve para politikasında değişikliğe gitmedi. Banka, politika faizini yüzde eksi 0,1'de bırakırken, 2022-2024 mali yıllarına ilişkin enflasyon beklentilerini yukarı yönlü revize etti.

Söz konusu kararı oy birliğiyle alan BoJ, sınırsız miktarda devlet tahvili ve yıllık 12 trilyon yen borsa yatırım fonları (ETF) ile yıllık 180 milyar yen Japon gayrimenkul yatırım fonları (J-REIT) alımına devam edeceğini bildirdi.

Yendeki zayıflamaya ilişkin endişelerin arttığı ve enflasyonun Banka'nın hedeflerinin üzerine çıktığı bir dönemde ultra gevşek para politikasının sürdürülmesine gerekçe olarak, "küresel ekonomideki yavaşlama eğilimi ve enflasyondaki yükselişin geçici faktörlerden kaynaklanması" gösterildi.

Öte yandan, Japonya'da enflasyonla mücadelede 29 trilyon yenlik (198 milyar dolar) paketle ekonomi sübvanse edilecek. Elektrik masrafları için kilovat/saat başına 7 yen, şehir gazı tüketiminde ise metre küp başına 30 yen sübvanse verilecek.

Piyasalarda bugün takip edilecek veriler şöyle:

►11.00 Almanya, 3. çeyrek GSYH

►12.00 Euro Bölgesi, ekim ayı tüketici güven endeksi

►15.00 Almanya, ekim ayı TÜFE

►15.30 ABD, eylül ayı kişisel gelirler ve kişisel harcamalar

►17.00 ABD, eylül ayı bekleyen konut satışları

►17.00 ABD, ekim ayı Michigan Üniversitesi tüketici güven endeksi