İstanbul serbest piyasada dolar 18,8440 liradan, Euro 20,1920 liradan güne başladı. Sabah saatlerinde 19.30370 seviyesine ulaşarak tüm zamanların rekorunu kıran dolar/TL, yeniden 18,84 seviyesine çekildi.

Dolar/TL'de tüm zamanların rekoru: 19 liranın üzerini gördü!
Fotoğraf: Depophotos

Kahramanmaraş merkezli depremlerin üçüncü gününde kapanan Borsa İstanbul'da işlemlere verilen ara biterken dolar/TL'de rekor seviye kaydedildi. 19 liranın üzerini test ederek tüm zamanların en yüksek seviyesini gören dolar/TL kuru 19.30370 seviyesini gördükten hemen sonra 18,84 seviyelerine çekildi.

Saat 09.45 itibarıyla serbest piyasada 18,8420 liradan alınan dolar 18,8440 liradan satılıyor. 20,1900 liradan alınan Euro'nun satış fiyatı ise 20,1920 lira olarak belirlendi.

Dün (14 Şubat) doların satış fiyatı 18,8500 lira, Euro'nun satış fiyatı ise 20,2580 lira olmuştu.

KÜRESEL PİYASALAR KARIŞIK SEYREDİYOR

Küresel piyasalarda, ABD'nin enflasyon verilerinin ardından yön arayışı öne çıkıyor. ABD'de dün açıklanan verilere göre, aralıkta yüzde 6,5 düzeyinde gerçekleşen Tüketici Fiyat Endeksi'ndeki (TÜFE) yıllık artış ocakta yüzde 6,4'e yavaşladı. TÜFE, ocakta aylık bazda da yüzde 0,5 yükseldi. Enflasyondaki yavaşlamanın devam etmesine karşın beklentilerin üzerinde kalması dikkati çekti.

Veri sonrası ABD Merkez Bankası'nın (Fed) gelecek ayki toplantıda 25 baz puanlık artırıma gideceğine verilen ihtimal yüzde 88 ile değişim göstermedi. Fed yetkililerinin veri sonrası değerlendirmelerinde de "şahin" tonun korunması dikkati çekerken, Philadelphia Fed Başkanı Patrick Harker, enflasyon hızla aşağı inmediğini, 25 baz puanlık faiz artışlarının korunması gerektiğini söyledi.

Avrupa tarafında, dün ABD'de açıklanan verilerin faiz artırımları konusunda Fed'i izleyen İngiltere ve Avrupa merkez bankalarının sıkılaşmaya devam edeceği beklentilerini desteklemesi ile piyasalarda risk iştahının azaldığı ve kazançların geri verildiği görüldü. Piyasaların yönü açısından bugün bölgede açıklanacak yoğun veri gündeminin etkili olması beklenirken, para politikalarına ilişkin Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Christine Lagarde'ın açıklamaları yakından takip edilecek.

EURO/DOLAR PARİTESİ

Bu gelişmelerle dün Almanya'da DAX 40 endeksi yüzde 0,11 gerilerken, İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 0,07 ve Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 0,08 yükseldi. Dün yüzde 1,08'in üzerini gören Euro/dolar paritesi bugün 1,07'nin hemen üzerinde seyrederken, Avrupa'da endeks vadeli kontratları da satıcılı seyrediyor.

Asya tarafında, Japonya'da merkez bankası başkanı değişimi ile ultra gevşek para politikalarının ne yönde evrileceğine dair tartışmalar gündemin odağındaki yerini korurken, küresel çapta düşük seyreden risk iştahı ile yeni günün pay piyasaları tarafında negatif başlaması dikkati çekiyor. Kapanışa yakın Çin'de Şanghay bileşik endeksi yüzde 0,3 ve Japonya'da Nikkei 225 endeksi yüzde 0,4 geriledi.

Ülke içinde, Kahramanmaraş merkezli depremler nedeniyle geçen hafta çarşamba gününden itibaren işlemlerin durdurulduğu Borsa İstanbul pay ve vadeli işlem piyasaları, bir dizi tedbirle bugün yeniden açılıyor.

Bu kapsamda, Sermaye Piyasası Kurulunca (SPK) alınan kararlarla deprem bölgesinde bulunan yatırımcıların yükümlülüklerine getirememesi nedeniyle temerrüde düşmeleri hazirana kadar ertelenirken, kredili işlemlerde bulundurulması gereken özkaynak oranları gevşetildi. Genel Kurul kararı alınmaksızın hisse geri alımının önü açıldı ve bu payların 30 gün boyunca satılmaması şartı getirildi. Öte yandan pay senetlerine ilişkin pozisyon riski oranları da düşürüldü.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) da payları borsada işlem gören halka açık bankaların, 6 Şubat 2023'ten 1 Ocak 2024'e kadar geri alım yoluyla edindikleri kendi hisse senetlerinin çekirdek sermayeden indirim kalemi olarak dikkate alınmayacağını bildirdi. Kararın ardından Halkbank ve VakıfBank hisse geri alımı için belirledikleri azami tutarları artırırken, İş Bankası, THY ve SASA Polyester başta olmak üzere birçok şirket de geri alım programı duyurdu.

Borsa İstanbul da geri alım endeksinin oluşturulacağını, ayrıca açılış seansında pay piyasaları ve Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası'nda (VİOP) emir iptali, fiyat kötüleştirme ve miktar azaltımına izin verilmeyeceğini, emir iptali ücretlerinin de artırıldığını bildirdi.

Piyasalarda bugün takip edilecek veriler şöyle:

• 10.00 İngiltere, ocak ayı TÜFE

• 11.00 Türkiye, ocak ayı bütçe dengesi

• 13.00 Euro Bölgesi, aralık ayı sanayi üretimi

• 13.00 Euro Bölgesi, aralık ayı dış ticaret dengesi

• 16.30 ABD, ocak ayı perakende satışlar

• 16.30 ABD, şubat ayı New York Fed imalat endeksi

• 17.00 Euro Bölgesi, ECB Başkanı Christine Lagarde'ın konuşması

• 17.15 ABD, ocak ayı sanayi üretimi

• 18.00 ABD, aralık ayı kapasite kullanım oranı