Dolar/TL'de yeni rekor: 3,73

ABD Doları, haftanın ilk işlem gününde Türk Lirası karşısında yeni bir rekora imza atarak 3,7386 liraya kadar çıktı.

TL'nin sadece bugün yaşadığı değer kaybı yüzde 2,5 düzeyinde.

BBC Türkçe'de yer alan habere göre, dolardaki tırmanışın da etkisiyle yükselen Euro/TL kuru da rekorunu tazeledi.

Dolar ve Euro'daki hızlı tırmanışı, geçen Cuma günü açıklanan ABD tarım dışı istihdam verisi başlatmıştı.

Ancak TL'deki değer kaybı, diğer gelişen ülke para birimlerine kıyasla daha fazla.

Yatırım uzmanları TL'deki negatif ayrışmanın başlıca nedenlerini artan jeopolitik riskler, yüksek seyreden enflasyon ve başkanlık sistemi tartışmaları ile bu yıl düzenlenmesi beklenen referandum olarak sıralıyor.

Reuters haber ajansına konuşan yatırım şirketi Kapital FX'ten Enver Erkan, "2017 sonu Dolar/TL tahminimiz 3,85'ti. Bu tempoyla giderse daha Ocak ayı bitmeden bu seviyeye ulaşacak" dedi.

A Haber'e bir röportaj veren Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli ise TL'de yaşanan değer kaybını 'sabotaj girişimi' olarak tanımladı ve "Kurları kullanarak faizleri yükseltmek istiyorlar. Türkiye faizlerine ilişkin ilgili kampanya var" dedi.

İlgili kurumların gereken tedbirleri alacağını ifade eden Canikli, "Türkiye ekonomisi direnmeye devam edecek" diye konuştu.

Fed'in 2017 yol haritası

Doların gelişmekte olan ülke para birimleri karşısında değer kazanması ile Dolar/TL de Cuma günü en yüksek 3,6483'ü görmüştü.

Faiz artışının beklenenden de çok olma olasılığı, başta TL olmak üzere gelişmekte olan ülke para birimleri üzerindeki satış baskılarını artırdı.

Fed'in bu yıl içerisinde üç faiz artırımı gerçekleştirmesi bekleniyordu. Ancak gelen olumlu veriler, faiz artırımı sayısının daha fazla olabileceği beklentilerini ortaya çıklarmış durumda.