Geçen hafta 6,90 TL seviyesine kadar gerileyen dolar, Cuma gününden itibaren başlayan yükselişini sürdürüyor. Dolar/TL, bugün 7,24 seviyesine kadar çıktı.

Dolar yönünü yeniden yukarı çevirdi

Dolar/TL bir taraftan ABD tahvillerindeki yükseliş bir diğer taraftan ise Berat Albayrak’ın Hazine ve Maliye Bakanı olduğu dönemi kapsayan Merkez Bankası (TCMB) rezerv kayıplarına ilişkin tartışmalardan etkileniyor.

Geçtiğimiz hafta ortasında 6,90 seviyelerini gördükten sonra dolar/TL'de cuma günüyle birlikte başlayan yükseliş trendi üst üste 4. gününde de devam etti. Sabah saatlerinde 7,10'un altında seyreden dolar/TL, piyasaların açılmasıyla birlikte yeniden yönünü yukarı çevirdi. Günün ikinci yarısında da devam eden yükseliş hareketi sonrası dolar/TL, yüzde 1,5 primle 7,21'i, geçti. Benzer grafikleri çizen euro/TL'de ise 8,76'lar görüldü. Euro/TL , geçen hafta 8,36 ile son 6 ayın en düşük seviyelerindeydi.

Dolar, 17:30 itibariyle 7,24 TL seviyesinden işlem görüyor.

Dolar/TL geçen hafta Ağustos 2020’den beri ilk kez 6.9’a kadar geriledikten sonra ABD tahvil getirilerindeki yükselişin gelişmekte olan ülke para birimlerine etkilerine yönelik endişelerle yeniden yönünü yukarı çevirmişti.

Türk Lirası, Merkez Bankası Başkanı ve Hazine ve Maliye Bakanı’nın değişmesi ardından, Kasım ayından bu yana yüzde 20 değer kazanmıştı.

Albayrak’ın görevden ayrıldığı Kasım 2020 öncesinde uygulanan alışılagelmişin dışındaki politikalarla TCMB kendine ait rezervlerinin büyük bölümünü kaybetmişti. Bankacıların hesaplamasına göre TCMB ilgili iki yılda yaklaşık 128 milyar dolar rezerv kaybı yaşadı.