Geçen hafta “Güney Amerika ve Sol” dosyasıyla çıkan BirGün Pazar, bu hafta merceği Avrupa’ya tutuyor. BirGün Pazar’da bu hafta Gezi tutuklusu Tayfun Kahraman’ın eşi Meriç Demir Kahraman ve yazar Ece Temelkuran’ın Gezi tutukluları için yazdıkları yazıları da yer alacak.

Dolu dolu BirGün Pazar, ‘Avrupa ve Sol’ dosyasıyla yarın bayilerde

BirGün Pazar bu hafta “Avrupa ve Sol” dosyasıyla yarın bayilerinizde.

Geçen hafta “Güney Amerika ve Sol” dosyası üzerinden başlatılan kıta ve solun durumuna ilişkin incelemeler, hafta Avrupa ile devam ediyor. Bu dosyaya katkı sunanlar arasında Prof. Dr. Oğuz Oyan, Levent Özçağatay, Gürsel Köksal, Barbara Steiner, Gala Kabbaj ve Mert Karaca yer alıyor.

Gezi tutukluları için bu hafta, tutuklu bulunan Tayfun Kahraman’ın eşi Meriç Demir Kahraman ve yazarımız Güray Öz birer yazı kaleme aldı.

Bu hafta, Gezi tutukluları için ayrılan ‘Dışarıdan içeriye mektuplar’ köşesinde ise yazar Ece Temelkuran yer alacak. Temelkuran’ın Gezi’ye seslendiği yazısına Fahrettin Engin Erdoğan’ın çizgileri eşlik edecek.

Ayrıca Ulaş Bager Aldemir, Oscar sahibi, dünyaca ünlü yazar, çizer ve sanatçı Shaun Tan’la BirGün Pazar için söyleşti.

BirGün Pazar’ın bu haftaki içeriği özetle şöyle:

Oğuz Oyan “Avrupa solunun yolu uzun” başlığıyla Avrupa’yı, Avrupa’daki sol mücadeleyi ve açmazlarını anlattı.

Levent Özçağatay, “Krallık’ta kan kaybı” başlığıyla Birleşik Krallık solunu ve İşçi Partisi’nin geldiği noktayı anlattı.

Gürsel Köksal “Almanya’da güç kaybı” başlığıyla Almanya solunun son durumunu ve giderek daha da sisteme entegre olunuşu anlattı.

Barbara Steiner “Avrupa’nın hali” yazısıyla kıta ve ada Avrupa’sında solun durumunu kazançlarını ve kayıplarını anlattı.

Mert Karaca “ABD ve kesişimsel sol” başlığıyla ABD tipi sosyalistliği ve ABD’deki solcu çıkışları ele aldı.

Gala Kabbaj “Fransa siyasetinin yeniden parlamentalizasyonu” başlığıyla Yeni Halkçı Ekolojik ve Sosyalist Birlik ve onun Cumhurbaşkanlığı Adayı Jean Luc Melenchon ile başlayan sol yükselişi anlattı.

Berfin Kaya ve Ulaş Bager Aldemir “Shaun Tan’la Kısa bir Sohbet: Tembellik hakkı, mülteci krizi ve sanat” başlığı altında Oscar ödülü sahibi, dünyaca ünlü yazar, çizer ve sanatçı Shaun Tan’la söyleşti.

Güray Öz “Yüz soruda hukuk dersleri” başlığıyla tutuklulukları yüz günü aşan Gezi tutuklularına seslendi ve adaleti sorguladı.

Meriç Demir Kahraman “Gezi Direnişi ve kardeşleşme inadı” başlığıyla aile ve kardeşlik duygusu üzerinden Gezi Direnişini anlatıp eşi, yoldaşı ve meslektaşı Tayfun Kahraman’ı yazdı.

Ece Temelkuran bu hafta “Dışarıdan İçeriye Mektuplar” köşesine Bir dilim daha mozaik pasta alır mısınız?” başlığıyla yazdı ve içeridekilere seslendi.

Zafer Köse “Emekçilerin zincirleri meselesi” yazısıyla zincirler, kurtuluş ve emek meselelerini irdeledi.

Aydın Afacan “Müzeler mezarlık mıdır?” yazısıyla müzelerin hangi çerçevede ele alınacaklarına dair bir tartışma yürüttü.

Emine Uçar İlbuğa “Bir dönem sinema izleyicilerinin gözünden Yılmaz Güney” başlığıyla 60’lı, 70’li yıllarda sinemaya gitmiş kimselerle akıllarında kalanlar ve Yılmaz Güney’e dair hatırladıkları üzerine konuştuğu araştırmasını yazılaştırdı.

Mihran Şigaher “Tango; ayaklardan, kulaklara...” başlığıyla Astor Piazzolla ve tango üzeirine yazdı.

Sine Aras Akten “Yapay zekâ ve tıp” başlığıyla yapay zekânın gelişimiyle birlikte tıp camiasında nasıl kullanılabileceği ve etik tartışmaları anlattı.