AKP iktidarının, artan gıda enflasyonunu dizginlemek için domates ihracatına yasak getirmesi üreticileri isyan ettirdi. Antalya'da yol kapatan çiftçiler, kısıtlamanın kaldırılması çağrısında bulundu.

Domates üreticileri isyanda

Aycan KARADAĞ

Tarım ve Orman Bakanlığı’nın domates için getirdiği ihracat yasağına yönelik tepkiler devam ediyor. Antalya Serik ve Aksu’da eylem yapan üreticiler yasağın kaldırılmasını istedi. Antalya Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Prof. Dr. Dursun Büyüktaş, "Yasak, ihracat pazarımızı bitirir" dedi.

İhracat yasağını BirGün'e değerlendiren Prof. Dr. Büyüktaş, kısıtlamanın fiyat düşürmeyeceğini söyledi. Prof. Dr. Büyüktaş, “Üreticiler bu sene için planlamalarını yaptılar. Seralarını kiraya verenler var. Ürün siparişi oluşturulmuş durumda. Bunların hepsi üreticiye büyük sorun. Bu kısıtlama satışı fiyatları kısa süreli düşürebilir. Sonra çok daha yüksek artış yaşanır” dedi. İhracat yapanların zor durumda olduğunu vurgu yapan Prof. Dr. Büyüktaş, şunları dile getirdi: “Domates 2022 yılında 377 milyon dolarlık ihracat tutarıyla önemli bir ürün. Üreticiler bu sene için verdikleri taaddüt var. Bunu bir buçuk ay göndermemesi ihracat pazarımızı bitirir. Bu pazarlar bu sefer başka ülkelere kayar. Pazarların tekrar oluşturulması ise 5 yılı alır… Ayrıca ülkenin güvenirliliğini de zedeler. Uzun vadede büyük üreticiyi büyük bir sorun bekliyor. Bu yüzden kısıtlamanın bir an önce kaldırılması gerekiyor.”
Prof. Dr. Büyüktaş, “Hükümet fiyatları düşürmek istiyorsa girdi maliyetlerini düşürmesi gerekiyor” dedi ve ekledi: “Mazot, gübre ve ilaç gibi maliyetler oldukça yüksek. Üretimden sofraya gelen süreçte aracıların ortadan kaldırılması gerekiyor. Fiyatları düşürmek anca böyle olur. Bu tarz kısıtlamalar fiyatları düşürmediği gibi daha da yükseltir.”

Antalya Kumluca ilçesinde domates üreticiliği yapan Musa Panus da, şu ifadeleri kullandı: “Üretici yetiştirdiği ürünü maliyetinin altında satarsa, ilaç, gübre, mazot, fide ve banka borçlarını ödeyemez. Eğer çiftçi üretim yapmazsa bunun sonuçları çok ağır olur. Domatesi ithal etmek zorunda kalırız. Bu yasakla çok kısa bir zaman domatesi ucuzlatmak ve enflasyon rakamlarını düşürmek planlanmış olabilir ancak gelecek yıllarda yüksek enflasyonla yaşamamıza sebebiyet verecektir.”

***

Üreticiler yol kapatarak eylem yaptı

Aksu ve Serik ilçesinden yola çıkan çiftçiler, Antalya- Alanya D-400 kara yolunda trafiği yavaşlatıp, Antalya Toptancı Hali'ne geldi. Daha sonra Gazi Bulvarı'na giden çiftçiler, burada da araçları ile yolu kapattı. Eylem sürerken, İl Emniyet Müdür Yardımcısı Murat Baz da bölgeye geldi. Çiftçilerden eylemlerine son vermelerini isteyen Baz, "Kuralları çiğneyerek hakkınızı arayamazsınız. Buna müsaade etmem" dedi. Çiftçiler, oturma eylemine başladı. Bu kez, bölgeye vali yardımcısı geldi. Vali yardımcısı, 3 çiftçiyi Antalya Valisi Ersin Yazıcı ile görüştürebileceğini söyledi. Görüşmeyi kabul eden çiftçiler, eyleme son verip, yolu açtı.

***

Gıdada fiyat artışı sürüyor

Merkez Bankası (MB), TÜİK’in 3 Mart’ta açıkladığı şubat ayı enflasyon verilerine dair raporunu yayımladı. Raporda, şubat ayında enerji fiyatlarındaki düşüş ivmesiyle birlikte, gıda fiyatlarındaki yüksek seyre dikkat çekildi. Gıda fiyatlarının sebze, kırmızı et ile süt ve süt ürünleri öncülüğünde yüksek bir oranda artmaya devam ettiği kaydedildi. Hizmetlerde fiyat artışının bir önceki aya göre yavaşlamakla birlikte, yemek hizmetleri, eğitim, bakım-onarım gibi kalemler öncülüğünde yüksek seyrettiği; kirada aylık artış oranının bir önceki aya kıyasla önemli ölçüde gerilediği belirtildi.