Bursa'da reanult'nun domino etkisi yarattığı direniş büyüyor. Renault, Tofaş ve Coşkunöz firmasının ardından otomotiv sektörü için yan sanayi, üreten Mako işçileri de direnişe geçti

Domino etkisi: Renault direnişi yayılıyor

ERK ACARER- erkacarer@birgun.net/ @erkacerer

Bursa'da reanult'nun domino etkisi yarattığı direniş büyüyor. Renault, Tofaş ve Coşkunöz firmasının ardından otomotiv sektörü için yan sanayi, üreten Mako işçileri de direnişe geçti. Yaklaşık 100 kişi gece vardiyasından çıkmadı. Sabah gelen işçiler ise fabrikaya girmedi. 06.00-12.00 vardiyası da direnişe destek verdi. Diğer firmaların işçileri de Mako ile birleşti.

Mako'da 1200 civarında işçi bulunuyor. Firma; Renault, Tofaş ve Hyundai markaları için yan sanayi üretiyor.

Beş bin kişinin çalıştığı Bursa Renault Fabrikası'nda yönetimin, işçilerin ek zam talebini yerine getirmemesine karşılık yan sanayi fabrikasına yüzde altmış zam yapması üzerine işçiler 14 Mayıs gecesi iki vardiya olarak iş bırakmıştı.

Yaklaşık 5 bin kişinin çalıştığı Renault’da üretimi durduran işçiler fabrikayı boşaltmazken, diğer vardiyalar da işbaşı yapmayıp fabrika bahçesinde eylem yapmıştı.

Sarı sendika Türk Metal'e ve patronlar örgütü olan MESS'e karşı işçilerin verdiği hak mücadelesine birçok fabrikadaki işçilerden de destek gelmişti. Renault'daki direnişe destek için Delphi, Coşkunöz, Valeo, Mako, Tofaş, Maysan Mando’nun da aralarında bulunduğu pek çok fabrikadan işçiler gelmişti. Direnişin üstünden dört gün geçmesine karşılık işçiler henüz bir yetkiliyle talepleri hakkında konuşamadı.

domino-etkisi-renault-direnisi-yayiliyor-46642-1.