Türkiye’de domuz gribinden ölenlerin sayısı dün itibariyle 23’e ulaştı. Ateşlenen yurttaşlar hastanelerin acil servislerine koşuyor. Hastaneler başvurulara

Türkiye’de domuz gribinden ölenlerin sayısı dün itibariyle 23’e ulaştı. Ateşlenen yurttaşlar hastanelerin acil servislerine koşuyor. Hastaneler başvurulara yanıt vermekte zorlanıyor
Sağlık Bakanlığı'ndan dün yapılan açıklamada, pandemik grip nedeniyle tedavileri süren 43 ve 53 yaşlarındaki iki kadının hayatını kaybettiği bildirildi. Bu ölümlerle birlikte pandemik A (H1N1) virüsünden ölenlerin sayısı 23 oldu. Öte yandan, domuz gribi şüphesi ile hastanelere başvuranların sayısı gün geçtikçe artıyor.
ACİLDE UZUN KUYRUKLAR OLUŞTU
İstanbul'da ateşi çıkanlar hastanelerin acil servislerine koşunca, hastaneler yurttaşlara yanıt vermekte zorlanır duruma geldi. Acil ve çocuk polikliniklerinin önünde uzun kuyruklar oluştu, alınan sıra numaraları ise normal zamanlardakinin neredeyse 4 katına çıktı. Hastane personeliyle saatlerce sırada bekleyen yurttaşlar arasında sık sık tartışma yaşanıyor. Hastaneler, yer olmadığı ya da karantina servisleri bulunmadığı gerekçesiyle hastaları başka hastanelere sevk ediyor.
SAMSUN’DA ŞÜPHELİ ÖLÜM
Samsun’da geçtiğimiz hafta rahatsızlanan ve grip tedavisi gören 34 yaşındaki Nurdan Baş, durumunun ağırlaşması üzerine, hastane yolunda yaşamını yitirdi.
Baş’ın geçtiğimiz Çarşamba günü tarlada çalışırken ateşinin çıktığı, doktora götürüldüğü ve kendisine grip tedavisi uygulandığı öğrenildi. Ancak 1 gün sonra yine ateşi yükselip durumu ağırlaşan Baş, Alaçam İlçe Devlet Hastanesi’ne götürüldü. Burada kendisine yine grip tedavisi verilip evine gönderildi. Ancak önceki gün durumunun kötüleşmesi üzerine yine hastaneye kaldırılmak istenen Baş, yolda yaşamını yitirdi. Genç kadının kalp rahatsızlığının bulunduğu, domuz gribi şüphesi nedeniyle cenazenin otopsi için İstanbul Adli Tıp Kurumu’na gönderildiği bildirildi.
SAĞLIKÇILAR BİLGİLENDİRİLMİYOR
Öte yandan, Türk Sağlık-Sen’in yaptığı ankete göre, sağlık çalışanlarının yarısı aşı yaptırmayı düşünmediğini belirtti. Sağlık çalışanları, buna gerekçe olarak “aşıyla ilgili tartışmalardan duydukları tedirginliği” gösterdi.
Ankete 545 sağlıkçı katıldı. Katılımcıların yüzde 34’ü “aşının zararlı olabileceği”, yüzde 13’ü “faydası olmadığı”, yüzde 2’si ise “özel sebeplerle” aşı olmayı düşünmediğini belirtti. Yüzde 1’i ise herhangi bir sebep göstermedi.
Ayrıca katılımcıların yüzde 48’i domuz gribi hakkında yeterince bilgilendirilmediğini, yüzde 34’ü ise kısmen bilgilendirildiğini ifade etti.

*

Yan etkileri izleme kurulu oluşturuldu
SaĞlIk Bakanlığı, endişelere karşı "Aşı yan etkilerini izleme kurulu" oluşturdu, domuz gribi aşısının olası yan etkileriyle ilgili, sağlık ocaklarına bilgilendirme notu gönderdi.  Kurul, aşı olan kişileri izleyerek, aşının yan etkilerini tespit edecek, rapor hazırlayacak. Sağlık ocaklarına gönderilen, “Pandemik A (H1N1) 2009 grip aşısı için aşı sonrası istenmeyen etki izleme sistemi konusunda bilgi notu” isimli belgede ise, aşının ateş, mide bulantısı, baş ağrısı gibi geçici yan etkilerinin yanı sıra çok nadir de olsa ortaya çıkabilecek ciddi alerjik reaksiyonlar, yüz felci, beyin sinir hücrelerinin iltihabı gibi pek çok yan etkiye de dikkat çekildi. Bilgi notunda “Pandemik aşı uygulaması sonrasında sıklıkla hafif, oldukça nadir olarak da ciddi istenmeyen etkiler gözlenebilir” denildi.
Ortaya çıkabilecek yaygın durumların yüzde 1 ile 10 arasında değiştiği, genellikle aşıdan hemen sonra görülebileceği ve 1-2 gün içinde tedavi gerektirmeksizin kaybolabileceği belirtildi. Bu durumlar şöyle sıralandı: Aşı uygulanan yerde kızarıklık, hassasiyet ya da şişlik, baş ağrısı, kas ve eklem ağrısı, ateş, mide bulantısı, terleme artışı, üşüme-titreme, kasık, koltuk altı ve boyun lenf bezlerinde şişlik. Sağlık Bakanlığı, şu ana kadar 100 bin kişiyi aşıladı. Bakanlık erişkinlerde 24 olan yaş sınırını 35'e çıkarmayı planlıyor.