Eski ABD Başkanı Donald Trump'a 1871 Ku Klux Klan yasasını ihlal etmekten dava açıldı. Trump, 2020 başkanlık seçim sonucundaki devir teslim sürecini sekteye uğratmak için 6 Ocak Capitol kalkışmasına sebep olmakla suçlanıyor.

Donald Trump hakkında 'Ku Klux Klan' davası açıldı

Dış Haberler Servisi

ABD'de Milli Güvenlik Komitesinin Demokrat Başkanı Bennie Thompson, eski başkan Donald Trump'a yönelik iç savaştan sonra geçirilen az bilinen bir yasaya atıfla dava açtı.

Aynı zamanda Mississippi Temsilcisi olan Bennie Thompson; Trump, avukatı Rudy Giuliani, Proud Boys ve Oath Keepers adlı gruplara karşı 1871 Ku Klux Klan yasasını ihlal etmekten dava açtı.

Başta Trump olmak üzere söz konusu kişi ve gruplar, davada 2020 başkanlık seçim sonucundaki devir teslim sürecini sekteye uğratmak için 6 Ocak Capitol kalkışmasına sebep olmakla suçlanıyor.

Siyahları Geliştirme Ulusal Birligi NAACP da önümüzdeki gün ve haftalarda kongredeki diğer üyelerinin davacı sıfatıyla davaya katılmasını planlıyor. Thompson ve NAACP liderleri Trump'ın söz konusu kalkışmadaki rolünden sorumlu tutulması gerektiğini belirtiyor.

1871 Ku Klux Klan Kanunu nedir?

Bu federal kanun, beyaz üstünlüğüne inanan ırkçı Ku Klux Klan örgütünün şiddet eylemleriyle mücadele etmek için, yetkililerin göreve gelmesini engellemek için "cebir, şiddet ve tehdit" kullanan kimselere karşı İç Savaş'tan hemen sonra geçirilmişti. Söz konusu yasa, kongre üyelerinin görevlerini yapmasını engellemeyi hedefleyen şiddet eylemleri ve komploları yasaklamayı amaçlıyor.