Donbass’a özerklik verilmesi için Kiev yönetimine baskı yapılacak

DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD liderliğindeki Batılı güçler ile Rusya’nın siyasi çekişmesine sahne olan Ukrayna’da gerilim sürerken Washington’ın, Donbass bölgesine özerklik verilmesi için Kiev yönetimine baskı yapmayı planladığı öne sürüldü. Associated Press'in (AP) haberine göre, Biden yönetiminden yetkililer, Washington'ın Donbass bölgesine "özel statü" verilmesine yönelik 2015'te yapılan anlaşmanın uygulanması için harekete geçeceğini ifade ederken, Biden'ın Ukrayna'nın NATO'ya katılma isteğini de ele alacağı belirtildi. Ajansa konuşan bir kaynaksa, ABD Dışişleri Bakanlığı'ndan üst düzey yetkililerin Ukrayna'nın NATO üyeliğinin önümüzdeki 10 yılda onaylanmasının mümkün görünmediğini söylediğini aktardı.


Sol Portal’daki habere göre, ABD'nin eski Ukrayna Büyükelçisi Steven Pifer, konuya ilişkin, "Ukrayna'dan bu bölgelerde birtakım adımlar atması istenebilir. Bu adımlar arasında Rusya'yla yakın ilişkileri olan Donbass bölgesine kendi sağlık, polis ve okullarını kontrol etmesine izin vermek olabilir. Ancak Washington'ın Ukrayna hükümetinin kendi yetkisi ve egemenliğine ilişkin taviz vereceği kararlar konusunda daha da ileriye gideceğini de düşünmüyorum" açıklamasında bulundu.

ABD Başkanı Joe Biden da Rusya'ya karşı Ukrayna'ya asker göndermeyi düşünmediklerini açıkladı. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'le görüşmesinin ardından gazetecilere konuşan Biden, "Ukrayna'ya asker gönderme konusunu masaya yatırmadık" dedi.

Biden, salı günü görüştüğü Putin'e, Rusya'nın Ukrayna'ya saldırmasının ciddi sonuçları olacağını ve ABD'nin Ukrayna ordusuna savunma imkanları sağlayacağını söylemişti. Biden, ayrıca Ukrayna gündemine ilişkin Rusya'yla en az 4 NATO üyesi ülkeyle birlikte daha üst düzey görüşme yapmayı umduğunu söylemişti.

İLK SÖZLERİ TEHDİT OLDU

Almanya Dışişleri Bakanı Baerbock, göreve başladıktan 1 gün sonra Paris'te yaptığı ilk yurtdışı gezisinde Rusya ve Ukrayna arasındaki gerginliği değerlendirdi. Baerbock, Rusya'yı, Ukrayna'ya karşı herhangi bir militarist harekette bulunursa yüksek siyasi ve ekonomik bedel ödeyeceği konusunda tehdit etti. Baerbock, Rusya konusunda Avrupa’nın ortak bir tutum ortaya koyması gereğini vurguladı. Rusya Genelkurmay Başkanı Orgeneral Valeriy Gerasimov da, "ülkesinin Ukrayna'ya saldırı düzenlemek için hazırlık yaptığı" yönündeki iddiaları yalanladı.