Rusya’nın Mariupol’de Ukrayna askerlerine tanıdığı süre dolarken Kiev, teslim olmayacaklarını duyurdu. Lviv kentine füze saldırısı gerçekleştirilirken Zelenski, diğer çatışma noktası Donbass’ı savunacaklarını bildirdi.

Donbass denklemi

Dış Haberler

Rusya’nın saldırısı sonucu Ukrayna’da başlayan savaşta 54’üncü gün geride kalırken taraflar arasında stratejik liman kenti Mariupol üzerinden başlayan restleşmeler sürüyor. Rus ordusunun saldırıları tekrar başkent Kiev ve çevresinde yoğunlaşırken kentte patlama sesleri duyulmaya devam etti.

FÜZELERLE VURDULAR

Kremlin’in “Füze saldırılarını artıracağız” çıkışından sonra, Harkiv ve Lviv’de patlamalar meydana geldi. Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov, Rusya sınırına 21 kilometre uzaklıkta olan Ukrayna’nın ikinci büyük kenti Harkiv’de Ukrayna ordusuna ait iki savaş uçağını vurduklarını belirtti.

Ukrayna Devlet Başkanlığı Ofisi Başkan Yardımcısı Mihail Podolyak da "Lviv'in sivil altyapısına aynı anda 5 güçlü füze saldırısı yapıldığını" duyurdu. Kentin Valisi Maksim Kozicki, Rus ordusu tarafından düzenlenen füze saldırısında 6 kişinin öldüğünü, 8 kişinin yaralandığını kaydetti. Kozicki’nin verdiği bilgilere göre, füzelerden 3'ü askeri altyapı tesislerine ise 1'i lastik atölyesine isabet etti. Kozicki, “Saldırılar nedeniyle yangınlar çıktı” diyen Lviv Valisi, “İsabet alan yerler büyük hasar gördü. Yaralılardan biri çocuk" ifadelerini kullandı.

TAHLİYE İMKÂNSIZ

Füze saldırılarının dışında Rus ordusu, ilerleyişini sürdürdü. Ukrayna'nın doğusunda bulunan Luhansk’ın Valisi Sergey Gayday, sosyal medyadan yaptığı açıklamada, Rus kuvvetlerinin Kreminna kentine girdiğini bildirdi, “Sokak çatışmaları başladı. Tahliye imkânsız" dedi.

Ukrayna Başbakan Yardımcısı İrina Vereşçuk, sivillerin tahliyesi için insani koridorlar üzerinde anlaşmaya varılamadığını ve koridorların açılmayacağını duyurdu. Kiev yönetimi, önceki gün de insani koridorlar üzerinde Moskova ile anlaşma sağlayamamıştı.

MARİUPOL ÇIKMAZI

Azak Denizi kıyısındaki stratejik liman kenti Mariupol’ü ele geçiren Rusya'nın, Ukrayna kuvvetlerine silah bırakıp, teslim olmaları için tanıdığı yedi saatlik süre doldu. Kiev yetkilileri, Mariupol'de kalan Ukrayna kuvvetlerinin hâlâ savaştığını ve teslim olmayacaklarını bir kez daha bildirdi.

Öte yandan daha önce Donbass ve Kırım’ın statüsünün tartışmaya açık olduğunu söyleyen Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, Donbass bölgesini sonuna kadar savunmaya hazır olduklarını ve bu bölgeyi Rusya'ya teslim etmeyeceklerini söyledi. Ukrayna lideri, “Elbette, bu savaşı kazanacağız” diye konuştu.