Elazığ’daki depremin ardından evlerinden olan ve yüksek rakımlı köylerde yaşayan yurttaşlar yardım bekliyor. Depremzedeler, çadırların soğuktan korumadığını belirtiyor: “Çocuklar hasta, çadırın içinde soğuktan durulmuyor”

Dondurucu soğukta yaşam mücadelesi

Meral DANYILDIZ

ELAZIĞ'da meydana gelen 6.8'lik depremde Malatya'nın Pütürge ilçesine bağlı köyler de hasar gördü. Köylülerin en büyük sıkıntısı gece eksi 15'e kadar düşen dondurucu soğuklar… Malatya’da depremzedeler için çadır eksikliği yaşanmasa da yüksek rakımlı köylerde evi hasar gören yurttaşlar, geceleri dondurucu soğukta geçiriyor. Yurttaşlar, çadırın soğuktan korumadığını ve konteynerlara ihtiyaç duyduklarını ifade etti.

YIKIK EVLERİN İÇİNDE KALDILAR

Malatya Pütürge'de bulunan Hüsükuşağı Köyü’ne giden Alevi Dernekleri Federasyonu Başkanı Celal Fırat, bölgedeki izlenimlerini BirGün’e anlattı. Fırat, barınma konusunda da ciddi sıkıntılar yaşandığını dile getirdi: “Barınma konusunda ciddi sıkıntı yaşayan insanlar var. Burası dağlık bir yer ve 2 bin rakımlı. Yüksek yerler olmasından kaynaklı gece eksi 15 ve 20 görülüyor. Çadırlarda yatma gibi bir durum söz konusu olmuyor. İster istemez bazı insanlar yıkık evlerin içinde kalmak zorunda kaldı, başka çareleri yok. Diğer köylerde de aynı problem yaşanmaya başlandı. Şu anda Suriyeliler için Malatya’nın merkezinde konteynerler bekletiliyor. O konteynerlerin bulunduğu kent şu anda boş. Orada olduğu gibi durduğu için şu anda bu köylere aktarılabilir. Bu sayede bu problemlerin birçoğu halledilebilir. Bugün özellikle soba dağıtımı, battaniye dağıtımı etkin bir şekilde başladı ama battaniye sorun çözmüyor.”

dondurucu-sogukta-yasam-mucadelesi-680495-1.

Bölükkaya Mahallesi Muhtarı İbrahim Çakır, köyde yaklaşık 45 hane olduğunu aktardı. Çakır, şöyle dedi: “İnsanlar kalmaya devam ediyor ancak bizi rahatlatacak şey konteyner getirilmesi. Bize yardımcı olmak isteyen kişilerin bu talebimize kulak vermesi hepimizi çok rahatlatır.”

ÇOCUKLAR ISINMIYOR

Karşıyaka Mahallesi Muhtarı Mehmet Yakut da en temel problemlerinin barınma olduğunun altını çizdi: “Bizim en büyük problemimiz yatma yerimizin olmaması. Bu köyde 60-70 kişi yaşıyor. Bizi şehirlerle kıyaslıyorlar ama burası çok yüksek ve hava akşamları eksi 15 derece olabiliyor. Çocuklar ısınmıyor, hepsi hasta. Çadır verildi ama çadır işe yaramıyor. Dışarda ateş yakarak ısınabiliyoruz. En büyük sıkıntımız bu. Çadırın içinde soğuktan durulmuyor. Gıdaya da tabii ki ihtiyaç var ama en büyük problemimiz yatacak yer.”

cukurda-defineci-avi-540867-1.