Fahiş zamlardan dolayı tepki çeken Bahçeşehir Koleji, ikinci dil olarak vaat ettiği İspanyolca dersini iptal etti. Veliler, durumdan şikâyetçi.

Dönem ortası ders iptali
Bahçeşehir Üniversitesi öğrencileri fahiş zamlardan dolayı eylem yapmıştı. (Fotoğraf: BirGün)

Haber Merkezi

Özel okulların her yıl kayıt dönemlerinde uyguladığı fahiş zamlardan sonra şimdi de Bahçeşehir Koleji öğrencileri ikinci yabancı dil mağduriyeti yaşıyor. İkinci yabancı dil olarak uzun yıllardır İspanyolca eğitimi alan öğrencilerin emekleri, velilerine atılan bir bilgilendirme mesajıyla yok sayıldı. Öğrencilere yeni dönem itibarıyla ikinci yabancı dil olarak Almanca eğitim verileceği belirtildi.

Kurum tarafından velilere gönderilen metinde, “İkinci yabancı dil olarak 2022-2023 akademik yılına kadar Almanca ve İspanyolca seçenek olarak sunulmaktaydı. 2023-2024 akademik yılı itibari ile ikinci yabancı dil olarak sadece Almanca sunacağımızı; İspanyolcayı K-12 düzeylerinin hepsinde belirtilen dönem itibarı ile programlarımızdan çıkaracağımızı sizlere bildirmek isteriz” denildi.

Velilere gönderilen planlama metninde ise şunlar dile getirildi: “İspanyolcadan Almancaya geçiş yapan öğrencilerimiz için 21 Ağustos tarihinden itibaren ikinci yabancı dil oryantasyon programı düzenlenecektir. İkinci yabancı dil oryantasyon programımız eğitim-öğretim döneminin resmi başlangıcına kadar devam edecektir.”

TERCİHİMİZDE ETKİLİYDİ

Kreş döneminden bulunduğu sınıfa kadar İspanyolca öğrenen öğrencilerin velileri, çocuklarının emeklerinin boşa gitmesinden dolayı okul yönetiminin aldığı bu karara tepki göstererek vazgeçilmesini talep ediyor. Öğrenci velileri, “Okula kayıt aşamasında ikinci yabancı dil olarak İspanyolca dersinin verilecek olmasının taahhüt edilmesi tercihimizde etkili olmuştur. Çocuklarımız bugüne kadar İspanyolca dersi almakta iken; Almanca dilinin, İngilizce diline yakınlığı ve öğrenme kolaylığı gerekçe gösterilerek İspanyolca dersinin kaldırılması ve ikinci yabancı dil olarak sadece Almanca dersinin verilecek olması bizler açısından kabul edilebilir değildir. Hele ki, tenezzül edip de yüz yüze bir görüşme dahi yapılmaksızın, sadece biz böyle takdir ettik ve oldu mealindeki bilgilendirme maili göndermenizi ve mailinizdeki gerekçeleri kesinlikle kabul etmiyor, kurumsal kimliğinize yakıştıramıyoruz. Tek taraflı ve gerekçesiz olarak alınan karardan dönülerek İspanyolca eğitimle okula kayıt olmuş ve devam eden öğrenciler için, mezun olana kadar İspanyolca derslerinin devam etmesini bekliyor” dedi.

BirGün’e açıklama yapan bir öğrenci velisi şunları söyledi: 

OKUL DEĞİŞTİREBİLİRİZ

“Yıllarca İspanyolca eğitim gören çocuklarımızı aniden Almanca eğitime geçiriyorlar. Örneğin benim oğlum 5 yaşında başladığı anaokulunda İspanyolca eğitimi almaya başladı. Şu anda 1’inci sınıfa gidiyor ve bu yılda dâhil olmak üzere İspanyolca eğitim almaya devam etti. Benim çocuğumun iki yılda aldığı İspanyolca eğitimi Almanca dersi alan arkadaşlarına veremeyecekleri gibi, çocuğumun da üç haftada yeterli Almanca eğitimi alamayacağını düşünüyorum. Birde İspanyolca dersini veren öğretmenlerimiz işsiz mi kalıyor açıkçası veliler olarak bunu da merak ediyoruz. 7 yaşındaki çocuğum İspanyolcayı çok severek öğreniyor, öğrenmeye devam etmek istiyor ve gerekirse okul değiştirmek istiyor.”