Fetihtepe Mahallesi’nde yurttaşların zorla tahliyesi sürüyor. Polis ablukası altına alınan mahallede yurttaşlar tepkili: Biz burada doğduk, evlerden çıkmayacağız!

Dönüşüm zorbalığında 4’üncü gün: Evlerden çıkmayacağız!
Fetihtepeliler kentsel dönüşüm zorbalığına direniyor. (BirGün)

Umut Can FIRTINA

AKP’li Beyoğlu Belediyesi’nin, Okmeydanı’nın Fetihtepe Mahallesi’ndeki kentsel dönüşüm zorbalığında dördüncü güne girildi. İstanbul 4. İdare Mahkemesi, mahallelinin enerjileri kesilmesi ve tahliye edilmesi kararıyla ilgili kısmi yürütmeyi durdurma vermesine rağmen yurttaşlar evlerinden zorla çıkarılmaya devam edildi.

Mahallede polis ablukası altında doğalgaz, elektrik ve su kesintisi yapıldı. Fetihtepe’nin pek çok sokağı polis tarafından kapatıldı. Mahalle halkı tahliyeye zorlanmaya ve elektrik kesintilerine karşı mahalle içinde yürüyüş yaptı. Ancak yürüyüşün önü yine polis tarafından kesildi. Tıbbi cihaz kullanmaya mecbur olan hasta ve yaşlıların yakınları isyan etti. AKP’ye oy verdiğini söyleyen kimi yurttaşlar pişmanlıklarını ifade etti.

Engelli çocuğunu banyo yaptırmak için ablasına gittiğini belirten bir yurttaş, "Cumhurbaşkanım duysun; bana devlet hak vermiş, polis benim hakkımı elimden aldı. Belediye benim hakkımı elimden aldı. Haydar Ali Yıldız’ın çoluğundan çocuğundan çıksın. Yıkamaya su bulamasın, bana yaşattığını yaşasın" diyerek tepki gösterdi.

HASTALAR MAĞDUR

Mahallede solunum cihazı başta olmak üzere tıbbi cihaz kullanmaya mecbur olan çok sayıda hasta elektrik kesintilerinden mağdur. Solunum hastalıkları olanların hayatı tehlikeye atılırken hasta yakınları, kullanılan cihazları göstererek kesme ekiplerine ve polislere tepki gösterdi. Astım hastası olan ve solunum cihazına bağlı 90 yaşındaki Makbule Kartal’ın kızı, "Ne yapabilirim? Biz mahkemeliyiz. Mahkemeye verdik. Bize tebligatlar geldi, dava açtık. Uğraşıyoruz. Benim gidecek hiçbir yerim yok, bu kadar basit. Kadın yürüyemiyor. Ambulansla bir yere getirebiliyoruz. Ne yapabiliriz, halimiz bu” ifadelerini kullandı.

1500 LİRAYA ÇADIR ALINMAZ

Bir diğer yurttaş ise yaşananlara 1500 lira kira yardımı yapılacağını söyleyerek “Bu ülkede 1500 TL’ye çadır alınmaz” diyerek tepki gösterdi: “Yoksullara, fakirlere hukuk yok; zenginlere hukuk var. Bu hukuk bizim değil, zenginlerin hukuku! Ama biz sokakta kendi hukukumuzu yaratırız. Bu sokaklarda, evlerimize kendimizi kilitleriz! Biz buralarda doğduk, büyüdük, bu evlerden çıkmayacağız. Hakkımızı istiyoruz. Bizleri milyonlarca lira borçlandırmasınlar.”

MECLİS GÜNDEMİNDE

CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, Fetihtepelilerin durumunu TBMM Genel Kurulu’na taşıdı. Çevre Şehircilik İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Beyoğlu Belediye Başkanı Haydar Ali Yıldız, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, İstanbul Valisi Ali Yerlikaya’ya seslenen Altay, “Halka suçlu muamelesi yapmaktan vazgeçin. Halka zulmediyorsunuz. Yaptığınız apaçık suç işlemektir” dedi.