Üçü HDP’li biri CHP’li olmak üzere dört belediyeye daha kayyum atandı. Duruma tepki gösteren CHP’li Erkek, “OHAL’i bitirdiklerini söylüyor ama bitmedi, sürüyor. Halk iradesine darbe vuruldu” dedi

Dört belediyeye daha kayyum atandı: OHAL bitmedi sürüyor

HÜSEYİN ŞİMŞEK

İçişleri Bakanlığı, Muş’ta 3 belediye başkanını örgüt propagandası yapmak, Urla Belediye Başkanı İbrahim Burak Oğuz’u ise “FETÖ’ye üye olmak” suçlamasıyla görevden aldı.

Muş Cumhuriyet Başsavcılığınca “terör örgütü üyesi olmak” suçundan yürütülen soruşturma kapsamında gözaltına alınan Bulanık Belediye Başkanı Adnan Topçu ile Varto Belediye Başkanı Ülkü Karaaslan Baytaş, İçişleri Bakanlığınca görevinden uzaklaştırıldı. Gözaltına alınan Erentepe Belde Belediye Başkanı Dilaver Kesik de görevden alındı. “FETÖ’ye üye olma” suçundan yürütülen soruşturma kapsamında tutuklanan CHP’li Urla Belediye Başkanı İbrahim Burak Oğuz da görevinden uzaklaştırıldı.
Varto Kaymakamı Ertuğrul Avcı, Varto Belediyesine, Bulanık Kaymakamı Mehmet İlidi, Bulanık Belediyesi ile Erentepe Belde Belediyesine ve Urla Kaymakamı Önder Can, Urla Belediyesine başkan vekili olarak görevlendirildi.

MECLİS ÜYESİ SEÇİLMELİYDİ

OHAL döneminde yapılan düzenlemeler nedeniyle yerel demokrasinin bitme noktasına geldiğini ifade eden CHP Hukuk Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erkek, “İktidar, ‘OHAL’i kaldırdık’ diyor ancak düzenlemeleri nedeniyle hala mağduriyetler sürüyor. Seçimleri biz kazandık, belediye meclisinde çoğunluk bizde ama belediye başkanı görevden alındıktan sonra meclis içinden bir üye belirlenmiyor, yerine kayyum olarak kaymakam atanıyor. Aynı durum bölge illeri için de geçerli” dedi.

ÜLKE İLK SEÇİMDE KURTULACAK

Kayyum atama kararlarının hukuksuz olduğunu ifade eden Erkek, “AKP, iktidar olduğunda ne söylediyse tam tersini yapıyor. Yerel demokrasiyi yok ettiler. Anayasa, masumiyet karinesine vurgu yapıyor. ‘Suçu ispat edilene kadar herkes suçsuzdur’ diyor. Belediye başkanlarının dokunulmazlığı yok. Elbette yargılanacak ve belki de beraat edecekti. Bunu kim bilebilir? Zaten hakkında kesinleşmiş bir hüküm olduğunda belediye başkanlığı da düşecekti. Halk iradesine darbe vuruldu. İktidar, bu uygulamaları sürdürdükçe halk nezdinde itibarı azalacak. Ülke, ilk seçimde saray rejiminden kurtulacak” diye konuştu.