Dört bir yanda eylem, öfke, isyan
Taylan’da Limjaroenrat’ın vekilliğinin düşürülmesinden sonra halk sokağa indi. (Fotoğraf: BBC)

Dış Haberler

İngiltere’de en son 1973 yılında greve çıkan uzman doktorlar, ücret artışı ve aşırı işyükünün azaltılması talebiyle 48 saatlik greve başladı. Evrensel’in haberine göre dün sabah ülkenin neredeyse tüm hastanelerinde greve çıkan doktorlar, hükümetin yüzde 6’lık teklifini reddederek en az yüzde 20 oranında zam talep ettiklerini açıkladılar.

AĞAÇLARI BUDADILAR

ABD’de film sektörünün kalbi Hollywood’da greve senaristler ve oyuncular dahil on binlerce sinema emekçisi katılırken, Universal Studios’un önündeki ağaçların kasten budandığı, bunun yüksek sıcaklıklarda ağaçların protestoculara gölge olmaması amacıyla yapıldığı öne sürüldü. Stüdyo yetkilileri iddiaları reddetti.

YASAK DİNLEMEDİLER

Kenya’da ise hükümetin vergilerin artırılması ve akaryakıt zamlarına karşı protestolar ikinci gününde sürdü. Hükümetin protesto yasağına rağmen sokağa inen muhalefet destekçileri ile polis arasında çıkan çatışmalarda 6 protestocu yaşamını yitirdi. Öte yandan ülkenin önde gelen gazeteleri “ülkemizi kurtaralım” ortak manşetiyle Devlet Başkanı William Ruto ve muhalif lider Raila Odinga’ya ülkedeki gerginlik kontrolden çıkmadan uzlaşma çağrısı yaptı.

OYUMU YOK SAYMA

Tayland’da halk, mayıs ayında düzenlenen seçimleri kazanan İleri Hareket Partisi’nin (MFP) lideri Pita Limjaroenrat’ın milletvekilliğinin düşürülmesinin ardından sokaklara indi. Başkent Bangkok’ta bir araya gelen binlerce kişi, “Demokrasi istiyoruz” ve “Oylarımızı yok sayıyorlar” sloganları attı. Ordunun 10 yılı aşkın süredir yönetimde söz sahibi olduğu ülkede Anayasa Mahkemesi, Pita’nın seçim yasasını ihlal ettiği gerekçesiyle parlamentodaki görevini askıya aldığını açıklamıştı.