Yargıtay’ın “terör örgütü” hükmüne rağmen Hizb-ut Tahrir, birçok kentte iftar adı altında “hilafete dönüş” etkinliklerine devam ediyor. Örgütün toplantılarına, hilafet istediği için hapis cezası alan isimler de katılıyor.

Dört bir yanda hilafet toplantıları

Hüseyin ŞİMŞEK

Başta Ankara ve İstanbul olmak üzere, ülkenin çok sayıda noktasında "Hilafet" konulu toplantılara imza atan, 2004 yılından bu yana Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hakkında, “terör örgütü” kararı verilen ve faaliyetleri yasaklanan Hizb-ut Tahrir örgütü, yurt genelindeki etkinliklerini sürdürüyor. İftar adı altındaki toplantılarda hilafet konulu sohbetlere de imza atan örgüt, Köklü Değişim Medya ismiyle çalışmalar yapıyor. Etkinliklere, hilafet istediği için hapis cezası alan isimler de katılıyor.

Gezi direnişi için önceki gün iktidar yargısının aldığı kararla çok sayıda isim, uzun süreli hapis cezalarına çarptırıldı. Bu karara yönelik tepkiler sürerken iktidara destek verenler arasında, terör örgütü olarak kabul edilen Hizb-ut Tahrir ve Türkiye birimi Köklü Değişim Medya örgütü de yer aldı. Gezi’den “vandallık” olarak söz eden örgüt, batı ülkelerinin direnişe destek verdiğini öne süren paylaşımlara imza attı.

ANKARA'DAN URFA'YA

İktidarın uzun süredir faaliyetlerine göz yumduğu örgüt, yargılamalara ve mahkumiyet kararlarına rağmen yeni etkinlikler düzenlemeye devam ediyor. Haklarında davalar açılan örgüt yöneticilerinin yanısıra siyasi parti temsilcileri, STK'ler ile yerel medya temsilcilerinin de katıldığı iftar programları Ankara'dan Urfa'ya birçok kentte gerçekleştirildi.

Köklü Değişim Medya tarafından gerçekleştirilen etkinliklere, iktidarın küçük ortakları arasında yer alan Büyük Birlik Partisi’nin yanı sıra çok sayıda gerici yapılanmaya yakın dernekler de katılıyor. Hilafet talebinde bulunan örgütün etkinliklerine katılan siyasi parti ve örgütlerden bazıları şöyle:

Araştırma Kültür Vakfı, Sebilurreşad Dergisi, Mazlumder, Özgürder, Yardımeli Derneği, İLKAV, Türkiye Dil ve Edebiyat Derneği, Çağrı Der, Siyer Vakfı Ankara, Server Vakfı, HÜDAPAR, BBP

TÜRKİYE SORUMLUSU

Köklü Değişim Medya adı altında yayınlarını da ülkenin çok sayıda noktasına ulaştıran örgüt, son olarak Mart ayında yayımlanan dergide, “Ekonomik Krizlere 10 Maddede İslâmi Çözümler” konusunu ele aldı. Derginin Mart sayısında, hilafet konulu konuşma nedeniyle hakkında 12 yıl hapis cezası verilen “Hizb-ut Tahrir Türkiye Vilayeti” Medya Bürosu Başkanı Mahmut Kar ve 6’şar yıl hapis cezası alan Abdullah İmamoğlu ile Musa Bayoğlu da birer yazı kaleme aldı. Dergide ayrıca örgütün düzenlediği konferansların fotoğrafları ve bilgileri de yayımlandı.

ŞERİATA TESLİMİYET

Hizb-ut Tahrir ve Köklü Değişim Medya tarafından yurt genelinde gerçekleştirilen iftar organizasyonlarında, şeriat çağrısı yapan çok sayıda konuşmaya imza atıldı. Etkinlikler kapsamında gündeme getirilen konu başlıkları şunlardan oluştu:

•Yaşantımızda, ‘amasız ve hesapsız’ şer’i hükümlere teslimiyet
•İslâm'ın bir hayat nizamı olduğuna teslimiyet
•Bu Ramazan Hilâfetsiz ve vahdetsiz geçen son Ramazan olsun
•Ramazan uyanış zamanı

31 YILLIK HAPİS CEZASI

Hizb-ut Tahrir örgütü ile ilgili son yargı kararı, İstanbul 30’uncu Ağır Ceza Mahkemesi tarafından geçen yıl verildi. 5 Mart 2017’de İstanbul Zeytinburnu’nda yapılması planlanan ancak tepkilerin ardından Valilik tarafından son anda engellenen "Hilafet Konferansı" isimli programda konuşmacı olarak listede ismi olan Mahmut Kar, Abdullah İmamoğlu, Musa Bayoğlu ve Osman Yıldız için toplamda 31 yıl 3 ay hapis cezası verildi.