Cumhuriyet gazetesine yönelik operasyon ve gözaltılara karşı tepki gösteren siyasiler, birlik çağrısında bulundu. Kılıçdaroğlu “Susturmalarına izin vermeyeceğiz” derken, Demirtaş ise “Dayanışma içinde olacağız” diye konuştu

Dört bir yandan Cumhuriyet'e destek: Susturamazsınız

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından Cumhuriyet gazetesi yazarlarına ve Vakıf yönetimine“FETÖ/PDY ile PKK/KCK terör örgütlerine üye olmak” iddiasıyla dün başlatılan operasyona tepkiler yağdı. Cumhuriyet gazetesinin önünde başlatılan protestolara CHP ve HDP heyeti gelerek destek verdi. İstanbul’da operasyonun gerçekleştiği saatlerde Ankara’da bulunan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu gazetenin Ankara bürosuna destek ziyaretine giderek dayanışma çağrısında bulundu. HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ise, Genel Başkan Sergei Stanishev başkanlığındaki Avrupa Sosyalistleri Partisi (PES) heyeti ile bir araya geldiği HDP Genel Merkezinde Genel Merkezi’nde Cumhuriyet gazetesine yönelik operasyona ilişkin açıklamalarda bulundu.

dort-bir-yandan-cumhuriyet-e-destek-susturamazsiniz-203555-1.

‘Sıra onlara da gelir’
Kılıçdaroğlu, Cumhuriyet’i arayarak “Birlikte mücadele edeceğiz” dedi. Kılıçdaroğlu, daha sonra Cumhuriyet gazetesinin Ankara bürosunu ziyaret etti. Kılıçdaroğlu’nun ziyaretinde, CHP Grup Başkanvekili Levent Gök, CHP Genel Başkan Yardımcısı Tekin Bingöl, CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Sözcüsü Selin Sayek Böke ve Cumhuriyet gazetesi Ankara Temsilcisi Erdem Gül hazır bulundu. Kılıçdaroğlu, “Cumhuriyet Gazetesi, bizim basın tarihimizin de Türkiye’nin de çok önemli gazetelerinden birisidir. Gazetenin tarihine baktığınız zaman her darbe sonrası en ağır bedeli ödeyen gazetedir. Sadece gazete kendisi ödememiştir. Yazarları da bedel ödemiştir. Uğur Mumcu, Ahmet Taner Kışlalı gibi hayatını feda ederek, yani katledilerek, bir bedelle karşı karşıya kalmıştır Cumhuriyet gazetesi. Demokrasiye ve özgürlüklere hep birlikte sahip çıkmak zorundayız. Bunun ön koşulu da cumhuriyete sahip çıkmaktan geçiyor. Hep beraber Cumhuriyet’e ve Cumhuriyet gazetesine sahip çıkmak zorundayız. Cumhuriyet gazetesi, Cumhuriyet’le yaşıt olan bir gazetedir. Eğer medya üzerindeki baskılara ortak direnç gösterebilirsek o zaman Türkiye’de demokrasiyi de ortak savunmuş konuma gelmiş oluruz. ‘Cumhuriyet gazetesine baskı yapıldı, ses çıkarmayalım’. Bir gün sıra onlara da gelir. Bu tehlikeye de onların dikkatini çekmek istiyorum” diye konuştu.

dort-bir-yandan-cumhuriyet-e-destek-susturamazsiniz-203556-1.

‘Dayanışma içinde olacağız’
Demirtaş ise, “Bu, temel bir hedefe, diktatörleşme hedefine doğru adım adım giderken yapılan operasyonlardan biridir. Bu sabah Cumhuriyet gazetesine yapılan operasyon da böyledir. Cumhuriyet gazetesiyle dayanışma içinde olacağız. Tek bir muhalefet odağı kalmaması için AKP merkezi tarafından koordine edilen baskıların yeni bir aşamasıyla karşı karşıyayız” açıklamasında bulundu.

Parti heyetlerinden destek
Cumhuriyet gazetesine yönelik operasyonda gözaltı kararlarına tepki gösteren CHP heyeti gazetenin Şişli’deki merkezine destek ziyaretinde bulundu. CHP heyetinde CHP İstanbul Milletvekilleri Barış Yarkadaş, Sezgin Tanrıkulu, Mahmut Tanal, Selina Doğan, Ali Şeker, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun Başdanışmanı Erdoğan Toprak ve CHP İstanbul İl Başkanı Cemal Canpolat yer aldı.

‘Yenikapı ruhu tuzruhu oldu’
Operasyon başlatılan Cumhuriyet gazetesi önündeki protestya HDP İstanbul Milletvekili Garo Paylan ve İstanbul İl Başkanı Doğan Erbaş katıldı. Paylan “Yenikapı ruhu hepimiz için artık bir tuzruhu haline gelmiştir. Ve hepimizin hayatını körleştiriyor. Bütün demokratların bir araya gelip o faşizan birliği yok edip ses verme zamanı” dedi.

dort-bir-yandan-cumhuriyet-e-destek-susturamazsiniz-203557-1.

Basın örgütlerinden tepki yağdı
Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS), Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC), Basın-İş Sendikası, Çağdaş Gazeteciler Derneği ve Basın Konseyi Cumhuriyet gazetesine yönelik operasyon ve gözaltıları kınayarak dayanışma çağrısında bulundu.

‘Cumhuriyet’in sesi susmayacak’
Cumhuriyet gazetesinin İstanbul ve Ankara bürosu önünde yapılan protesto eylemine Birleşik Haziran Hareketi de katılarak destek verdi. CHP Milletvekillerinin de katıldığı eylemde, “Cumhuriyet gazetesinin sesinin susturulamayacağı” ifade edildi. Sık sık, “Özgür Basın Susturulamaz” sloganları atıldı.

dort-bir-yandan-cumhuriyet-e-destek-susturamazsiniz-203558-1.

AP: Kırmızı çizgi aşıldı
Avrupa Parlamentosu Başkanı Martin Schulz, Cumhuriyet gazetesine düzenlenen operasyonun siyasi saiklerle yapılmış olabileceğini belirterek, ‘kırmızı çizgi’nin aşıldığını söyledi. Kişisel Twitter hesabından açıklama yapan Schulz, “Murat Sabuncu ve Cumhuriyet’teki diğer gazetecilerin gözaltına alınması, Türkiye’de ifade özgürlüğüne ilişkin kırmızı çizginin bir kez daha geçilmesi anlamına geliyor” diye yazdı.

Piri: Ülke 20 yıl geriye götürülmek isteniyor
Avrupa Parlamentosu (AP) Türkiye Raportörü Kati Piri ise, Cumhuriyet’e yapılan baskıya dikkat çekerek, darbe girişiminden bu yana hükümetin muhalif siyasi gruplara ve medyaya ‘sıfır tolerans’ gösterdiğini söyledi. Piri, “Ülke neden 20 yıl geriye götürülmek isteniyor, anlamıyorum” diye konuştu.

dort-bir-yandan-cumhuriyet-e-destek-susturamazsiniz-203559-1.

AP Yeşiller Grubu’ndan destek ziyareti
Avrupa Parlamentosu Yeşiller Grubu Eşbaşkanı Rebecca Harms, dün operasyon başlatılan Cumhuriyet gazetesine destek ziyaretinde bulundu. Cumhuriyet Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Erinç ile görüşen Harms, “Cumhuriyet gibi FETÖ’nün karşısında duran bir gazeteye FETÖ suçlaması yöneltilmesi saçmalık” ifadelerini kullandı.

Mimarlar Odası: Reddediyoruz
Operasyona ilişkin açıklama yapan TMMOB’ye bağlı Mimarlar Odası, 'Temel İnsan Hak ve Özgürlükleri Yok Edilemez' başlığıyla yayınlanan bildiriyle basın özgürlüğüne yapılan darbeye sert tepki gösterdi. Bildiride “ ‘Darbe’ gerekçe gösterilerek; yeni bir ‘darbe’ niteliğinde, hukuka aykırı, demokrasi ve insan hak ve özgürlükleri karşıtı baskı ve şiddet uygulamaları yeni boyutlar kazanmıştır. Mimarlar Odası olarak; hukuksuz ve baskıcı, şiddete dayalı uygulamaları reddediyoruz” ifadelerine yer verildi.