AB liderlerinin Doğu Akdeniz krizi nedeniyle Türkiye’ye yaptırımı görüşeceği toplantı öncesi açıklama yapan Avrupa Konseyi Başkanı Michel, “Ankara’ya yaptırıma hazırız” dedi. ABD Kongresi de Ankara’ya S-400 yaptırımı için harekete geçti. Ulusal Savunma Yetkilendirme Yasası taslağına Türkiye’ye yaptırım maddesi eklendi.

Dört bir yandan yaptırım salvosu

POLİTİKA SERVİSİ

ANKARA Oruç Reis’i Antalya Limanı’na çekse de AB liderleri, 10-11 Aralık'ta Türkiye'ye yaptırım uygulanıp uygulanmayacağını konuşmak üzere toplanacak. Toplantı öncesi konuşan Avrupa Konseyi Başkanı Charles Michel, "Ankara’ya yaptırıma hazırız” dedi.

ABD Kongresi'nin Ulusal Savunma Yetkilendirme Yasası taslağına da Rusya’dan alınan S-400’ler nedeniyle Türkiye'ye yaptırım maddesi eklendi.


‘KEDİ-FARE OYUNUNA SON VERİLMELİ’

10-11 Aralık tarihlerinde düzenlenecek AB liderler zirvesi öncesi açıklama yapan AB Konseyi Başkanı Charles Michel, AB'nin Doğu Akdeniz sorunu konusunda Ankara'ya el uzattığını belirtti. Michel ancak bu olumlu teklifin Ankara'nın provokasyonlarına son vermesi karşılığında yapıldığına dikkat çekti. O zamandan bu yana olumlu bir gelişme yaşanmadığına ve “Türkiye'nin tek taraflı davranmaya ve düşmanca söylemler kullanmaya devam ettiğini” söyleyen Michel, bu nedenle önümüzdeki hafta düzenlenecek AB liderler zirvesinde Türkiye'nin tutumuna karşı nasıl bir tepki verileceğinin görüşüleceğini dile getirdi. Ankara’nın Doğu Akdeniz'de Yunan karasularında doğalgaz arama faaliyetlerini sürdürdüğüne işaret eden Michel, "Artık bu kedi-fare oyununa bir son verilmesi gerektiğini düşünüyorum" ifadelerini kullandı. Michel sözlerini, "Elimizdeki tüm imkanları kullanmaya hazırız" şeklinde sürdürdü.

‘ÖNEMLİ BİR GELİŞME YOK’ AÇIKLAMASI

Ekim ayındaki AB liderler zirvesinde Türkiye'nin Doğu Akdeniz'deki doğal gaz arama faaliyetleri görüşülmüş, ancak Fransa, Yunanistan ve Kıbrıs'ın Türkiye'ye yaptırım uygulanması talebi kabul edilmemişti. Diplomatlar, Almanya ve Polonya'nın yaptırım kararına direndiğini dile getiriyor. Euronews'e konuşan Avrupa Birliği Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell da gelecek hafta yapılacak AB zirvesi öncesinde Doğu Akdeniz'de yaşanan gerilimle ilgili Türkiye ile ilişkilerde "önemli bir iyileşme" olmadığını söyledi. AB üyesi Devlet ve Hükümet Başkanlarının Türkiye'ye yaptırım konusunu değerlendireceğini söyleyen Borrell, bu konuda bazı ülkelerin isteksiz olduğunu kaydetti.

Ankara, Oruç Reis sismik araştırma gemisini geçen günlerde Antalya Limanı'na çekmişti.

WASHINGTON DA S-400 İÇİN HAREKETE GEÇTİ

Ankara bir “yaptırım” tehdidi de ABD’den geldi ve Donald Trump’ın, Joe Biden’a başkanlığı devretmeden önce Türkiye’ye yaptırım uygulamasının önü açıldı. ABD Kongresi, Moskova’dan S-400 hava savunma sistemi satın alan Türkiye'ye yaptırımları da içeren Ulusal Savunma Yetkilendirme Yasa Tasarısı'na (NDAA) son şeklini verdi. Senato ve Temsilciler Meclisi'nin kendi versiyonlarını tek metinde birleştiren yasa tasarısının gelecek hafta Kongre'nin iki kanadında da oylanması bekleniyor. Tasarıda, Başkan'ın Türkiye'ye 30 gün içinde ABD'nin Hasımlarına Yaptırımlar Yoluyla Karşı Koyma Yasası'nda (CAATSA) yer alan 12 yaptırımdan en az beşini uygulaması talep ediliyor.


CAATSA kapsamında, yaptırım uygulanan kişi ile kurumlara ihracat-ithalat bankası desteğinin kesilmesi, ABD ve uluslararası mali kuruluşlarından kredi verilmemesi, mali kurumlara ABD Merkez Bankası ile doğrudan alışveriş yapma izni verilmemesi, döviz üzerinden işlem yapılmasının yasaklanması gibi yaptırımlar yer alıyor.

ABD Başkanı Donald Trump 2017'de kendi imzasıyla yürürlüğe giren CAATSA yaptırımların Türkiye'ye karşı uygulanmasını engellemişti.

***

Kavala uyarısı

AVRUPA Konseyi'nin 47 üyesinin katıldığı Bakanlar Komitesi, Ankara’yı cezaevin-deki işinsanı Osman Kavala'yı derhal serbest bırakmaya ve Anayasa Mahkeme-si'nin, Kavala'nın başvurusyla ilgili incelemesini daha fazla gecikmeksizin tamam-lamasını sağlamaya çağırdı. Komite "Kavala'nın serbest bırakılması için yetkilileri bir kez daha güçlü bir şekilde uyarıyoruz" dedi.