Tekel Bayileri Yardımlaşma Derneği Başkanı Erol Dündar, AKP’li ve MHP’li belediyeler ile emniyetin tekel bayilerin açılmasına engel olduğunu söyledi.

Dört koldan içki satışına engel
Fotoğraf: DHA

İsmail ARI

AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, her fırsatta “Kimsenin yaşam tarzına karışmadıklarını” iddia etse de keyfi uygulamalar ile içki satışı engellenmeye çalışılıyor. Tekel Bayileri Yardımlaşma Derneği Başkanı Erol Dündar, BirGün’e yaptığı açıklamada tekel bayi açmak isteyenlerin AKP’li ve MHP’li belediyeler ile emniyet müdürlüklerinin keyfi engellemeleri ile karşı karşıya kaldığını açıkladı.

Bir tekel bayinin açılması emniyetin ‘uygunluk yazısı’ vermesi gerektiğini ifade eden Dündar, “Emniyetten tekel bayiler açılırken görüş yazısı isteniyor. Ancak emniyet ipe sapa gelmez gerekçelerle tekel bayilerin açılmasına engel olmaya çalışıyor. Emniyet ‘uygunluk yazısı’ vermekte direniyor. Emniyet, açılacak tekel bayinin kamu güvenliğini tehlikeye atacağını, sükûneti ve huzuru bozacağını iddia ederek ‘uygun’ görüşü vermiyor. Bir tekel bayi kamu güvenliğini nasıl tehdit edebilir? Ayrıca alkol satışına getirilen 22.00 sınırlaması da başlı başına bir sorun. Sadece bizim derneğimize ulaşan 7 bin ceza dosyası mevcut. Bunun yaklaşık 3 bin 500’ünü yürüttüğümüz mücadeleler ile iptal ettirdik. Dernek avukatımız bu konuda uzmanlaştı ve elimizde birçok emsal karar var” dedi.

KEYFİ UYGULAMALAR

AKP’li ve MHP’li belediyelerin de hukuksuz bir şekilde tekel bayilerin ruhsatlarını iptal ettiğini ve yeni açılacak bayilere da ruhsat vermediğini vurgulayan Dündar sözlerine şöyle devam etti:

“İstanbul’daki AKP’li Sultangazi Belediyesi, iki yıl önce bir tekel bayiye verdiği ruhsatı cemaatlerin baskısıyla iptal etti. Cemaatler teke bayinin önünde ‘mahallemizde tekel bayi istemiyoruz’ diye basın açıklaması yapmıştı. Bunun ardından da belediye ruhsatı iptal etmişti. Buna karşı açtığımız davayı kazandık. Bayimize tekrar ruhsat verildi. Şimdi de arkadaşımızın 2 yıllık zararı için belediyeye tazminat davası açtık.

İktidar, 2013 yılında 4250 Sayılı İspirto ve İspirtolu İçkiler İnhisarı Kanunu’nda değişiklik yaptı. Yapılan değişikliğe göre, alkollü mekanlar ile alkol satışı yapılan yerlerin örgün eğitim kurumları, öğrenci yurtları ile ibadethaneler arasında kapıdan kapıya en az 100 metre mesafe bulunması gerekiyor. Bu kanuna göre de tekel bayi açmak isteyenler, alkollü içki satmak isteyen zincir marketler ile alkollü içki satışı yapmak isteyen eğlence mekânları bulundukları ilçe belediyesinden ‘mesafe uygunluk yazısı’ almak zorunda. Ancak bu hesaplama yürüme yolu mesafesiyle değil de kuş uçuşu mesafe hesaplanarak yapılıyor bu şekilde de tekel bayilerin açılması engelleniyor. Bunu da mahkemelere taşıdık. Çünkü kuş uçuşu değil, yürüme mesafesinin hesaplanması gerekiyor. Bu tür uygulamaları da yine AKP’li ve MHP’li belediyeler yapıyor.”

İZİN VERMİYORLAR

Belediyelerin tekel bayilerin açılmasına engel olma girişimini örneklerle anlatan Dündar, “AKP’li Ümraniye Belediye Başkanı bir tekel bayinin açılmasına engel oldu. ‘Benim babam hacıydı, buna izin verirsem babam mezarında ters döner’ dedi. Daha önce kazandığımız mahkemelerin kararlarını önüne koyduk, ‘Kamunun zarar uğramasını istemiyoruz’ dedik. Yazılı dilekçeyle başvurduk ve o bayimiz de ruhsatını aldı. Konya’da, Siirt’te kaymakamlar ve emniyet yine tekel bayilerin açılmasına engel oluyor. Örneğin AKP’li Sancaktepe Belediyesi de vermek zorunda olduğu mesafe uygunluk yazısı ücretlerine fahiş fiyatlar istiyor. İçki satan yerlerin açılmasına engel olmak için bunları yapıyorlar. Vergileri de bu yüzden arttırıyorlar. Tekel bayilerin açılmasını engelleyerek içkiye ulaşılmasını engellemek istiyorlar. Yasaklayamadıkları içki satışını bu şekilde engellemeye çalışıyorlar. Fakat içki tüketimi en fazla muhafazakâr semtlerde. Örneğin Sultanbeyli’de içki satışı çok fazla.”