Ülkeyi gerici karanlığa hapsetmek isteyen iktidar dört koldan toplumu kuşattı. Okullara imam atamaları gerçekleşirken LGBTİ+’ların Onur Yürüyüşü engelledi.

Dört taraftan saldırı

Politika Servisi

İktidar, cemaat ve tarikatlar eliyle toplum dört koldan kuşatılıyor. Sanatçıların konserleri, ödül konuşmaları ya da sosyal medya hesaplarından yaptıkları paylaşımlar bahane edilerek iptal edilirken, LGBTİ+’ların düzenlediği Onur Yürüyüşleri yasaklanıyor. Okullara manevi rehberlik adı altında imam atanırken 6284 sayılı kadına yönelik şiddeti önleme kanunu gericilerin hedef tahtasına alınıyor. Tarikat ve cemaatlere ilişkin skandallar görmezden gelinirken cumhuriyetin ilerici değerleri ise bir bir budanıyor. Son dönem gericilerin neden olduğu olayları hatırlatalım:

•Konserler yasaklanıyor: Sanatçı Hüseyin Turan’ın Bursa’da düzenleyeceği konser, seçim öncesi sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımlar bahane edilerek AKP’li Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından iptal edildi. Sanatçı Melike Şahin ve Mabel Matiz konserleri de iptal edilmişti. Elle Style Awards Ödül Töreni’nde konuşan Mabel Matiz ile Melike Şahin ödülünü ‘Türkiyeli LGBTİ+lar’a armağan etmişti. Matiz’in Denizli’de vereceği konserin iptal edilmesi çağrısı yapıldı. Şahin’in ise Bursa’da düzenleyeceği konser AKP’li Büyükşehir Belediyesi tarafından iptal edildi. Şarkıcı Melek Mosso’nun AKP’li Süleymanpaşa Belediyesi'nin düzenlediği Tekirdağ Kiraz Festivali'nde vereceği konserin iptal edildiği öne sürülmüştü. Ancak konser gerçekleşti ve Mosso şarkılarını kalabalık bir topluluk karşısında seslendirerek sahneden özür diledi. Mosso ile birlikte sahnede şarkı söyleyen Belediye Başkanı Cüneyt Yüksel, gelen tepkiler üzerine belediye başkanlığı görevinden ayrıldı.

•LGBTİ+’lar yine hedefte: LGBTİ+’ları hedef alan İstanbul’un yeni valisi Davut Gül, bunlara yönelik etkinlik veya gösterilere izin vermeyeceğini açıklamıştı. Önceki gün Taksim’de Onur Yürüyüşü’ne katılmak isteyen LGBTİ+’lar yaka paça gözaltına alındı. Kadıköy kaymakamlığı da Lambdaistanbul LGBTİ+ Dayanışma Derneği’nin çay etkinliğini yasaklamıştı. Geçen hafta Bilim Estetik Kültür Sanat Araştırmaları Vakfı (BEKSAV) Sinema Kolektifi çağrısıyla Kadıköy’deki vakıf binasında toplanan ve Onur Ayı etkinlikleri kapsamında ‘Pride’ filmini izlemek isteyen yurttaşlar gözaltına alınmıştı.

•ÇEDES projesi: Okullarda ‘manevi danışman’ adı altında imam ve vaiz görevlendirilmesini öngören ‘Çevreme Duyarlıyım, Değerlerime Sahip Çıkıyorum’ (ÇEDES) Projesi uygulamaya konuldu. Bu proje kapsamında pek çok okula manevi rehber olarak imam atandı. Proje ülkenin dört bir yanında protesto edildi. Protestolarda, “Dernek maskesi takmış tarikatların sistematik olarak eğitime dahil edilme girişimlerine boyun eğmeyeceğimiz” vurgusu yapıldı.

•Gözleri 6284’te: Yeniden Refah Partisi Genel Başkanı Fatih Erbakan, isim vermeden Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun'u (6284) hedef aldı, yasanın kaldırılması için çalışacaklarını söyledi. Erbakan şöyle konuştu: “Gayriahlaki yayınları yapan, toplumun, yeni nesillerin, gençlerimizin ahlakını ifsat eden medyanın bu durumunun düzeltilmesi, aile yapımıza, tarihimize, güzel kültürümüze uygun yayınlar yapar hale gelmesi için mücadele edeceğiz.”