Dünya Sağlık Örgütü, Çin’den gönderilen bazı aşılar ve Astrazeneca – Oxford aşısının acil kullanımı için inceleme yaptıklarını açıkladı. DSÖ’den yapılan açıklamada Çin aşılarının isimlerinden bahsedilmedi. Türkiye’nin aldığı Sinovac aşısının incelenen aşılar içinde olup olmadığı bilinmiyor.

DSÖ’den Çin aşıları açıklaması: İsimler verilmedi, ‘inceliyoruz’ denildi

Dünya Sağlık Örgütü, Astrazeneca - Oxford ve Çin aşılarının acil kullanım iznini gözden geçirdiklerini açıkladı.

DSÖ aşılama direktörü Kate O'Brien, katıldığı bir çevrimiçi etkinlikte konuya dair açıklamada bulundu.

O’Brien, “Çin aşıları ve Astrazeneca - Oxford aşısı için acil kullanım izni sürecini inceliyoruz. Diğer aşılarla ilgili de süreci başlatıyoruz“ dedi.

DSÖ’den yapılan açıklamada Çin aşılarının isimlerinden bahsedilmedi. Türkiye’nin aldığı Sinovac aşısının incelenen aşılar içinde olup olmadığı bilinmiyor.

ÇİN AŞILARINDA SON DURUM

Çin'de Pekin Biyolojik Ürünler Enstitüsü ve Sinopharm tarafından geliştirilen aşı, ülkede yaygın kullanım onayı alan ilk koronavirüs aşısı olmıştu. İnaktif virus yöntemini kullanan aşı, Faz-3 aşamasındaki test sürecinin ara sonuçlarına göre yüzde 79,34 oranında koruyuculuk etkisi göstermişti.

Türkiye’nin de aldığı Sinovac aşısının ise Faz-3 sonuçlarına dair şirketten henüz bir açıklama yapılmadı. Türkiye, Sinovac aşısının yüzde 91,5, Brezilya ise yüzde 78 koruyuculuk sağladığını açıkladı.

İLK ONAY PFİZER-BİONTECH AŞISINA

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), daha önce Pfizer-BioNTech firmasının ürettiği Covid-19 aşısının acil kullanımına onay vermişti. Bu aşı, DSÖ’nün acil kullanım onayı verdiği dünyadaki ilk aşı olmuştu.

DSÖ Genel Direktör Yardımcısı Dr. Mariangela Simao konuya ilişkin yaptığı açıklamada "Bu, Covid-19 aşılarına küresel erişim sağlamaya yönelik çok olumlu bir adım" değerlendirmesinde bulunmuştu.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Sözcüsü Margaret Harris, daha önce SinoVac'ın aşısına ilişkin sorusunu cevaplamış, "Bir dizi farklı gruptan bir dizi farklı aşıyı inceliyoruz. Çin aşılarının üreticileri ve dünyanın dört bir yanındaki aşı geliştiricilerin üreticileri ile temas halindeyiz" ifadelerini kullanmıştı.

Harris, Covid-19 aşılarının kullanımına "her ülkenin kendi makamlarının karar vereceğini" vurgulayarak "Ancak insanlar çok endişeli olmamalı. Unutmayın, aynı anda çevrimiçi olarak gelen birkaç aşı adayı var. Dolayısıyla bir aşı belirli kişiler için uygun olmayabilir, ancak kendinize uygun başka bir aşı da bulabilirsiniz" değerlendirmesinde bulunmuştu.

DSÖ'nün aşıları sadece incelediğinin, bir onay makamı olmadığının altını çizen Harris, aşılara sadece ülkelerdeki aşı düzenlemelerini yapan makamların onay verebileceğine işaret etmişti.