DSÖ Acil Durum Birimi Başkanı Mike Ryan, koronavirüse karşı bir aşının ne zaman hazır olabileceği konusunda tahmin yürütmenin akıllıca olmayacağını ifade etti. DSÖ Genel Direktörü Ghebreyesus ise, ilaçlarla ilgili klinik deneylerin ilk sonuçlarını alacaklarını belirtti

DSÖ: Koronavirüs aşısının zamanı için tahmin yürütmek akıllıca değil

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus ve örgütün Acil Durum Birimi Başkanı Mike Ryan, Cenevre'deki basın toplantısında yeni tip koronavirüse (Covid-19) karşı geliştirilmekte olan ilaç ve aşılara ilişkin açıklamalarda bulundu.

Reuters'ın haberine göre Ghebreyesus, tedavide etkili olabilecek ilaçlarla ilgili klinik deneylerin ilk sonuçlarını alacaklarını ifade etti.

"Şu ana kadar 39 ülkede 5 bin 500 hasta dayanışma denemesine dahil edildi" diyen Ghebreyesus, "Önümüzdeki iki hafta içinde ara sonuçlar bekliyoruz" ifadelerini kullandı.

Koronavirüse karşı bir aşının ne zaman hazır olabileceği konusunda tahmin yürütmenin akıllıca olmayacağını belirten Mike Ryan ise asıl sorunun aşının yıl sonuna kadar bulunması değil, seri üretiminin ne kadar sürede yapılabileceği olduğunu vurguladı.

"COVİD-19'UN YENİ MUTASYONU BULAŞICILIĞI ARTIRABİLİR"

ABD Ulusal Alerji ve Bulaşıcı Hastalıklar Enstitüsü Direktörü Dr. Anthony Fauci, yeni tip koronavirüsün (Covid-19) mutasyona uğramış yeni bir türünün, hastalığın daha hızlı yayılmasına yol açabileceği uyarısında bulundu.

Virüs mutasyonu hakkında "The Cell" dergisinde yayımlan araştırmaya atıf yapan Fauci, "Veriler, virüsün (Covid-19) daha kolay çoğalabilen, daha yoğun bulaşıcı içeriğe sahip tekil bir mutasyonunun olduğunu gösteriyor. Bu mutasyonda virüs daha kolay çoğalıp aktarılabilir hale geliyor" ifadesini kullandı.

"G614" adlı verilen türün, dünyada görülen en yaygın mutasyon olduğuna, yerel enfeksiyonların en erken ortaya çıktığı yerlerde dahi hakim haline geldiğine dikkati çeken Fauci, "Virüs türünün bir uyum avantajı olduğu anlaşılıyor, bu bulaşıcılığı artıran bir faktör olabilir" değerlendirmesinde bulundu.

Virüsün söz konusu türünün görüldüğü kişilerin üst solunum yollarında daha fazla bulaşıcı içerik tespit edildiğine, bunun kişinin hastalığı bulaştırma ihtimalini artırdığına işaret eden Fauci, türün, hastalığı daha ağır hale getirdiğine dair ise kanıt bulunmadığını kaydetti.

DÜNYA GENELİNDE SON DURUM

Çin'in Hubey eyaletine bağlı Vuhan kentinde ortaya çıkan ve dünyaya yayılan yeni tip koronavirüs tespit edilen kişi sayısı, dünya genelinde 11 milyon 10 bin 548'e ulaştı.

Covid-19 görülen ülke ve bölgelerdeki yeni vakalara ilişkin güncel verilerin derlendiği "Worldometer" internet sitesine göre, dünya genelinde virüs nedeniyle 524 bin 559 kişi öldü, virüs saptanan 6 milyon 168 bin 938 kişi iyileşti.

Dünya genelinde halen tedavisi süren 4 milyon 317 bin 51 aktif vaka bulunuyor.

En fazla vaka ve ölümün görüldüğü ülke olan ABD'de 2 milyon 837 bin 189 kişide Covid-19 tespit edilirken, salgın nedeniyle 131 bin 485 kişi yaşamını yitirdi.