Ülkenin her yanında DTP'li belediye başkanları farklı gerekçelerle gözaltına alınıyor ve tutuklanıyor. Milletvekilleri, İçişleri Bakanı'nın telefonlarına çıkmamasından şikâyetçi

Beş gözaltıdan dördüne tutuklama
ADANA'nın Yüreğir ilçesine bağlı Yakapınar Beldesi'nin DTP'li Belediye Başkanı Osman Keser'in tutuklanmasını protesto ettikleri gerekçesi ile gözaltına alınan DTP'lilerden Diyarbakır, Merkez Bağlar İlçe Belediye Başkanı Yurdusev Özsökmenler, Şır-nak'ın Silopi İlçesi Belediye Başkanı Muhsin Konur, Mardin'in Kızıltepe İlçesi Belediye Başkanı Cihan Sincar, Şanlıurfa'nın Viranşehir İlçe Belediye Başkanı Emrullah Cin, Adana'nm merkez Seyhan İlçesi'ne bağlı Küçük-dikili Beldesi Belediye Başkanı Leyla Güven, DTP Adana İl Başkanı Zeki Karataş ve 2 belediye meclis üyesi ile İHD Adana Şube Başkanı Ethem Açı-kalın, önceki gün "Gösteri yasasına muhalefet" suçu işledikleri iddiasıyla hakim karşısına çıktılar ve aralarında 4 DTP'li belediye başkanının da bulunduğu 8 kişinin tutukluluğunun devamına karar verildi, ve 2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanu-na'na muhalet iddiasıyla sorgu hakimliğine sevkedildiler.

* * *
Nusaybin Belediye Başkanı ifade verdi
GİRDİĞİ çatışmada öldürülen militanın cenaze törenine katıldığı gerekçesiyle haklarında soruşturma başlatılan 17 kişi savcılıkta ifade verdi. Geçen mayıs ayında Mardin'in Derik ilçesinde ölen Dargeçit Belediye Başkanı Süleyman Anık'ın oğlu Haysem Anık'ın cenaze törenine katılan Nusaybin'in DTP'li Belediye Başkanı Mehmet Tanhan, DTP İlçe Başkanı Şehabettin Güler ve yerel yayın yapan Mavi ve Kent gazetesi Yazı İşleri Müdürü Cengiz Doğan'ın da aralarında bulunduğu 17 kişi, Dargeçit Cumhuriyet Başsavcılığınca açılan soruşturma kapsamında talimatla ifade verdi. Başsavcılığa gelen Tanhan ve beraberindekiler, açılan soruşturma kapsamında ifade verdikten sonra adliye binasından ayrıldı.

* * *
İki yıl gecikmeli dava açıldı
KOCAELİ'de 7 Eylül 2005 tarihinde fındık işçilerine yapılan saldırıda yaşamını yitiren Abdurezzak Özdemir'in cenaze törenine katılan 14 DTP'liye 2 yıl aradan sonra 'Örgüte yardım ve yataklık yapmak' iddiasıyla yargılanmalarına karar verildi. Adana'nın Ceyhan İlçesi'nde yapılan cenaze törenine katılan DTP Ceyhan İlçe Başkanı Abdullah Aydemir ve 13 DTP'liye 2 yıl sonra, 'örgüt üyesi olmak', 'örgüte yardım ve yataklık yapmak' iddiasıyla Adana 8. Ağır Ceza Mahkemesi'nde açılan dava kapsamında, sanıklar talimat ile Ceyhan Ağır Ceza Mahkemesi'nde ifade verdi. Haklarında açılmış başka davalar nedeniyle tutuklu bulunan Adil Bahadır ve İsmet Şengül ifade vermeye getirilmezken, diğer sanıklar ifade verdi.

* * *
içişleri Bakanı telefonlarımıza çıkmıyor'
DTP Grup Başkanvekili Fatma Kurtulan, parti yöneticilerinin ve milletvekillerinin "açık hedef gösterildiğini ve partilerine karşı "siyasi linç" girişimi bulunduğunu söyledi. Meclis'te yazılı bir açıklama yapan Kurtulan, Yaka-pınar Belediye Başkanı Osman Keser'in yaptığı bir konuşma nedeniyle tutuklandığını ve Keser'i ziyarete giden beş belediye başkanının Ada-na'da jandarma tarafından gözaltına alnı-dığını, bu konuda görüşmek istedikleri İçişleri Bakanı Beşir Atalay'a ulaşamadıklarını belirtti. Kurtulan şunları söyledi: "Belediye başkanlarımıza dair yapmış olduğumuz hiçbir girişimde, hiçbir yetkili sorumluluk üstlenmemiş, İçişleri Bakanı tüm ısrarlarımıza rağmen telefonlarımıza dahi çıkmamış, hiçbir yetkili sağlıklı bilgi vermemiştir." Kurtulan, partilerine başlatılan "siyasi linç" girişimlerine karşı TBMM'nin, hükümetin ve diğer siyasi partilerin adeta onaylarcasına sessiz kalmalarının oldukça düşündürücü olduğunu söyledi.

* * *
Baydemir: Tartışma TV'lerde yapılmalı
DİYARBAKIR Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, Başbakan Tayyip Erdoğan ve Tarım Bakanı Mehdi Eker'in DTP'li belediyelere yönelik eleştirilere yanıt verirken, "Diyarbakır kaledir" sözü nedeniyle ifade verdi. Baydemir, Diyarbakır'a yönelik ayrımcılık adliyelerde değil üniversitelerde ve televizyonlarda tartışılması gerektiğini söyledi. Baydemir, ifadesinde "Özü itibariyle yapmış olduğum değerlendirme Sayın Başbakan ve Sayın Ba-kan'ın daha önce yapmış oldukları değerlendirmelere dair yanıt hakkını kullanma temelindedir" dedi.

Diyarbakır'da da tutuklamalar
DİYARBAKIR'ın Kayapınar alt kademe belediyesinin DTP'li Başkan Vekili Hüsniye Düzel tutuklandı. Diyarbakır'da 30 Eylül'de Abdullah Öcalan konulu basın açıklamasına katıldıkları iddiasıyla gözaltına alınan Düzel ile DTP üyesleri Emniyet Müdürlüğündeki sorgulamalarının ardından adliyeye sevk edildi. Savcılıkta ifade veren Düzel ve DTP üyeleri, çıkarıldıkları nöbetçi mahkemece, örgüt propagandası yaptıkları iddiasıyla tutuklandı.