DTP’li milletvekilleri, Azadiya Welat gazetesine abone olunması için kampanya başlattı. DTP Genel Merkezi’nde düzenlenen basın toplantısında konuşan DTP Eşbaşkanı Ahmet Türk...

DTP’li milletvekilleri, Azadiya Welat gazetesine abone olunması için kampanya başlattı. DTP Genel Merkezi’nde düzenlenen basın toplantısında konuşan DTP Eşbaşkanı Ahmet Türk, Kürtçe yayımlanan gazetenin çeşitli baskılarla karşı karşıya olduğunu, dağıtımının sık sık engellendiğini, bayilerde satışında zorluk yaşandığını söyledi. Türk, ayrımcılığa karşı demokratik bir mücadele veren, Kürt sorununun barışçı yöntemlerle çözülmesini savunan gazetenin varlığını sürdürebilmesinin abone sayısının arttırılmasına bağlı olduğunu belirtti.

Türk, DTP milletvekillerinden Emine Ayna, Sırrı Sakık, Sabahat Tuncel, Şerafettin Halis’in de katıldığı toplantıda, “Türkiye’de demokratik olmayan uygulamalar bulunuyor. Welat’ın kapatılması da bunlardan biridir. Bizler Azadiya Welat’ı sahipleniyoruz, elimize alıp satıyoruz, fakat bu yeterli olmuyor. Gazetenin tirajını yükseltmek, daha güçlü bir hale getirmek için abone sayısını arttırmak durumundayız” diye konuştu. Demokratik ülkelerde gazete kapatmaların yaşanmayacağını belirten Türk, demokrasiden yana olan herkesi gazeteye abone olmaya davet etti.

 

AKTÜTÜN KAPATMA NEDENİYDİ

Gazete, 5 Ekim 2008 tarihli haber ve yazılarda “PKK örgütüne ait açıklamalara yer verdiği” ve “örgütün propagandasını yaptığı” gerekçesiyle İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi kararıyla bir ay süreyle yasaklanmıştı. Gazetenin cezası 5 Kasım’da sona ermişti.

Gazete yetkilileri, kapatma kararına PKK yetkililerinden Mustafa Karasu’nun Kürtçe yayımlanan ve Fırat Haber Ajansı’nın kaynaklık ettiği ‘Çatı Partisi Demokrasi için Gerekliliktir’ haberi ve Aktütün saldırısıyla ilgili haberlerin gerekçe oluşturduğunu belirtmişlerdi.